Advertentie
financiën / Nieuws

ABP bij wereldtop qua klimaatstrategie

Terwijl ruim 60 procent van ’s werelds grootste pensioenfondsen niet of nauwelijks een klimaatstrategie heeft, scoort ambtenarenpensioenfonds ABP uitstekend. Dat blijkt uit een rapport van het Asset Owners Disclosure Project (AODP), waarin het ABP op de vierde plek komt. Een handjevol fondsen, met name in Europa, heeft een leidende rol.

11 september 2018

Terwijl ruim 60 procent van ’s werelds grootste pensioenfondsen niet of nauwelijks een klimaatstrategie heeft, scoort ambtenarenpensioenfonds ABP uitstekend. Dat blijkt uit een rapport van het Asset Owners Disclosure Project (AODP), waarin het ABP op de vierde plek staat. Een handjevol fondsen, met name in Europa, heeft een leidende rol.

Geen informatie over impact

Het onderzoek beoordeelt de 100 grootste pensioenfondsen ter wereld, die gezamenlijk zo’n 9,5 biljoen euro beheren. 63 van de fondsen geven niet of weinig informatie over de impact van klimaatverandering op hun portfolio’s, ‘waardoor ze het risico lopen hun fiduciaire plicht tegenover spaarders te schenden’, schrijft het AODP. ‘Milieuadvocaten hebben gewaarschuwd dat zulke fondsen een verhoogd risico lopen op juridische geschillen, zoals een Australisch fonds ondervond toen een van de leden hen voor de rechter sleepte.’

CO2 of kolen

Twee algemene kritiekpunten die het AODP noemt is dat minder dan 1 procent van de pensioenfondsgelden geïnvesteerd is in CO2-reducerende maatregelen, en slechts 10 van de pensioenfondsen een beleid heeft om kolen uit hun portfolio te verwijderen. ABP krijgt soms kritiek op dat tweede punt. ‘Ons beleid is om CO2 te reduceren,’ vertelt een ABP-woordvoerder, ‘kolen zijn niet het doel maar een middel. Door ons te richten op CO2-reductie zal vanzelf een verschuiving optreden in onze energieportefeuille.’

AODP

In het onderzoek bekeek het AODP, een onafhankelijke non-profitorganisatie die de financiële risico’s van klimaatveranderingen bestudeert, in hoeverre hoe de pensioenfondsen voldoen aan de aanbevelingen van de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD). De TCFD werd met een soortgelijk mandaat in het leven geroepen. De organisatie formuleerde een reeks aanbevelingen en die gebruikte het AODP voor het onderzoek.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Hun eerste taak lijkt mij toch het energie steken in het peil houden van onze pensioenen.
H. Wiersma / gepens.
Allemaal prachtig als het maar niet ten koste gaat van de primaire taak: de (hoogte van de) pensioenen! Om diverse reeds eerder door mij aangegeven redenen mag op dat vlak meer inzet en een wat assertievere opstelling van het bestuur van het ABP tegenover de desbetreffende minister, de politiek en de DNB worden verwacht.
Carin
Het zou fijn zijn als ze ook bij de wereldtop zouden horen qua pensioenuitkeringen....wat in principe toch hun core-business is.....ABP pensioen na 40 jaar + AOW geeft bij lange na niet meer de 70% van ons laatstverdiende salaris zoals ons vroeger is voorgehouden....in de afgelopen 40 jaar heeft het Rijk lopen graaien uit onze pensioenpot en door misbeleggingen zakte de dekkingsgraad tot onder de 100%....En wie plukken daar de zure vruchten van.....
Jan
Een prima resultaat. Dat verwacht ik ook van mijn pensioenfonds. Nu nog even de adviseurskosten drastisch omlaag krijgen.
H. Wiersma / gepens.
@Carin. Voor de duidelijkheid: het gemiddelde resultaat van ca. 7% per jaar van het ABP is de laatste 20 jaar helemaal niet slecht! De grote boosdoener is de renteontwikkeling en de daaraan gekoppelde achterlijk lage rekenrente die ingevolge wetgeving en de DNB (Klaas Knot) moet worden gehanteerd. Met een reële stijging van de rekenrente stijgt ook het dekkingspercentage en zouden de pensioenen zelfs weer kunnen stijgen. 1% stijging van de rekenrente geeft namelijk 10% stijging van het dekkingspercentage. Ook de diefstal uit de pensioenpot van het ABP breekt ons inderdaad nu al ca. 10 jaar op.
Paul / projectleider
Heel verstandig om tijdig de bakstenen (kolen centrales etc.) uit het portfolio te halen. Ook graag klimaat effecten/ risico's op de investeringen doorrekenen.

En natuurlijk flink rendement blijven maken voor weinig kosten :)
Hans / afdelingsmanager
Nou, en? Zorg eerst maar eens voor een fastoenlijke dekkingsgraad! De rest is bijzaak!
Advertentie