ABN Amro verwacht opnieuw uitstel pensioenkortingen
De lage rente, politieke overwegingen, juridische bezwaren en de dreiging van kortingen leiden waarschijnlijk opnieuw tot uitstel van de pensioenkortingen. Dat is de verwachting van het Economisch Bureau van ABN Amro. Het uitwerken van het pensioenakkoord staat volgens de bank ook onder druk.

De lage rente, politieke overwegingen, juridische bezwaren en de dreiging van kortingen leiden waarschijnlijk opnieuw tot uitstel van de pensioenkortingen. Dat is de verwachting van het Economisch Bureau van ABN Amro. Het uitwerken van het pensioenakkoord staat ook onder druk.
Politieke logica
De noodzaak van maatregelen neemt toe, schrijft econoom Piet Rietman in de monitor, dus het zou economisch gezien logisch zijn als er vaart wordt gezet achter het uitwerken van het pensioenakkoord. ‘De uitwerking van het pensioenakkoord – die we eerst in april verwachtten en nu na de zomer - lijkt zich echter niet te voltrekken volgens economische, maar politieke logica. Dus hoe lager de dekkingsgraden, hoe groter het draagvlak voor uitstel.’
Uitstel
Uitstel zou volgens de bank betekenen dat pensioenfondsen met een actuele dekkingsgraad tussen de 90 en 100 procent niet in 2021, maar in 2022 kortingen zouden hoeven doorvoeren – de actuele dekkingsgraad van ambtenarenpensioenfonds ABP staat nu op 94,1 procent.
Overzetten pensioenen
Een van de argumenten voor uitstel zal volgens Rietman het collectief invaren zijn, simpel gezegd het overzetten van de bestaande pensioenen naar het nieuwe systeem. Bestuurlijk, juridisch en administratief is dat moeilijk, maar soms het lijkt het zelfs ‘in zijn geheel onmogelijk’.
Onvoorwaardelijke rechten
Zo gaf het Gerechtshof in Den Haag vorige maand een pensioendeelnemer gelijk die stelde dat het wijzigen van opgebouwde pensioenaanspraken bij een verandering de pensioenovereenkomst verboden is. ‘Het hof zegt daarmee dat je onvoorwaardelijke rechten niet kunt aantasten, terwijl dat precies is wat er bij de overgang naar het nieuwe stelsel zou moeten gebeuren.’
Impact rekenregels
Ook de impact van nieuwe rekenregels lijkt steeds groter te worden. De nieuwe zogeheten Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee de waarde van de verplichtingen wordt gemeten, zou op 1 januari 2021 ingaan. Deze zou de dekkingsgraden met ongeveer 2,5 procentpunten laten dalen, maar dat was volgens een schatting van eind 2018. Volgens de huidige stand van zaken zou de nieuwe UFR-methode de dekkingsgraden met 7 procentpunt kunnen doen dalen.
Het aflossen van een Staatsschuld is een zaak voor iedere staatsburger en niet alleen voor gepensioneerden!