Advertentie
financiën / Nieuws

Aanvulling op Aanbestedingswet gunstig voor mkb

Aanbesteden wordt makkelijker en goedkoper. Dat is de bedoeling van een aanvulling op de Aanbestedingswet. Gisteren tekenden de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en minister van der Hoeven van Economische Zaken daartoe een overeenkomst.

02 september 2010

Modellen

Het moet bedrijven makkelijker worden gemaakt om overheidsopdrachten binnen te slepen onder de Europese norm van 193.000 euro. Nu hanteren gemeenten daar nog ieder afzonderlijk hun eigen regels voor. Vanaf eind 2011 kan dat niet meer.

Model
Er komt een model inkoopreglement en een model algemene inkoopvoorwaarden. ‘Bedrijven kunnen straks volstaan met een simpel voorstel en hoeven niet direct alle documenten aan te leveren’, aldus de VNG. En mocht er toch iets mislopen, dan worden de klachten op uniforme wijze afgehandeld. Tenslotte zullen gemeentebestuurders zich meer gaan bemoeien met het aanbestedingsbeleid.

 
Professioneler
De aanbestedingspraktijk, vonden beide partijen, moet professioneler. Het gaat de laatste jaren weliswaar al beter dan vroeger. Maar het naleven en toepassen van regels, daar schort het nog al eens aan bij overheidsinstellingen. Dat maakt het onoverzichtelijk voor ondernemers.

Besparing
De nieuwe Aanbestedingswet, waar dit convenant een aanvulling op vormt, is bedoeld om het mkb betere toegang te geven tot overheidsopdrachten. Door het terugdraaien van overbodige bureaucratie besparen bedrijfsleven en overheid samen 77 miljoen euro.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rik / journalist
Eindelijk wordt er iets gedaan aan de verspilling die Europees Aanbesteden heet. 10, 20, soms meer bedrijven die met een team weken, soms maanden, de offerte samenstellen. Een aanbestedende organisatie die op de hei al die offertes gaat beoordelen. En aan het eind van de rit 1 leverancier die, met minimale marges, de opdracht krijgt. Vanwege deze praktijk is het niet zo gek dat de bouw zijn eigen regels bedacht. Om er toch nog wat aan over te houden. Dat ze daarbij ver, erg ver over de schreef gingen is laakbaar, maar wel een beetje begrijpelijk.
In Noord-Holland heeft Connexxion het goed bekeken. Als enige aanbesteden, opdat de provincie niets meer te kiezen heeft en wel moet instemmen met verschraling van het OV. Dat is ook een manier. EU aanbesteden is duur en het werkt gewoon niet.
Advertentie