Advertentie
digitaal / Nieuws

Zeven gemeenten ontwikkelen 'gratis' systeem sociaal domein

Enschede en zes andere gemeenten in Overijssel hebben het nieuwe ICT-systeem voor het sociaal domein samen aanbesteed. De ontwikkeling moest wel gratis.

13 maart 2014

Enschede en zes andere gemeenten in Overijssel hebben het ICT-systeem dat ze nodig hebben voor het integraal uitvoeren van decentalisatietaken aanbesteed onder de voorwaarde dat het gratis ontwikkeld moest worden, in cocreatie met de gemeenten. De animo was aanzienlijk.

Living Labs

Enschede, dat één van de Living Labs is voor het beproeven van de ICT-aanpak van de decentralisaties in het sociaal domein, besloot niet een klassiek bestek op te stellen waarin precies uitgewerkt stond wat de gemeente wilde, maar koos ervoor samen met Apeldoorn, Rijssen-Holten, Zwolle, Losser en Noaberkracht (waarin Dinkelland en Tubbergen samenwerken) een alternatieve aanbesteding te doen. De gecombineerde kennis van de zeven gemeenten en de leverancier moest tot een product leiden, waarbij voor de ontwikkeling niet betaald werd. De leverancier zou vervolgens met het product wel de Nederlandse markt op kunnen. 

Aanbestedingsregels
“We willen cocreatie”, vertelt Frank Herik, projectleider Realisatie Informatievoorziening Sociaal Domein in Enschede. Dat viel eigenlijk niet mee. “Dan kom je aanbestedingstechnisch rare dingen tegen. Het gaat om waarde maar niet om geld. Dat past niet echt in de regels.” Uiteindelijk is er gekozen voor één aanbesteding in twee periodes, een ontwikkelperiode en een gebruiksperiode. Voor de laatste zullen de zeven gemeenten wel betalen, maar een aparte aanbesteding is daarvoor niet nodig. 

Genoeg animo
Uiteindelijk kwamen er 12 inschrijvingen binnen. Herik: “Best veel, voor zo’n opdracht.” Leverancier Topicus is inmiddels een week of zes aan de slag en hoopt voor 1 juli een prototype klaar te hebben, dat bij enkele wijkteams kan worden uitgeprobeerd. Eind 2014 moet er dan een gerede versie zijn, waarin ook de zaken zijn aangepast waarover nu nog geen duidelijkheid is: regelgeving, berichtenstandaarden enzovoort.

Vier modules
Het systeem waaraan de leverancier nu werkt heeft vier onderdelen die de werkwijze van veel decentralisatietrajecten weerspiegelen. De ‘frontoffice’-module dient voor de eerste beoordeling en daarbij vooral voor het ‘terugverwijzen naar de burgerkracht’ en daarna pas het doorverwijzen naar - in het uiterste geval - een wijkteam. Voor die probleemgevallen dient de ‘multidisciplinaire case management-module’, waarin het uitgangspunt ‘één gezin, één plan’ naar voren komt. In de ‘arrangementenmodule’ zijn alle in te zetten producten en diensten van interne en externe partners vastgelegd. Een verantwoordingsmodule ten slotte dient voor de rapportages.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerdine Haas / Beleidsadviseur
Zo lust ik er ook nog een paar. Gratis brood; ik ga een bakker beginnen; het bakken van het brood is gratis, je hoef alleen te betalen voor het brood. 'Gratis'
Bert Dalen
De ‘frontoffice’-module dient (..) vooral voor het ‘terugverwijzen naar de burgerkracht’.



May the force be with you, Skywalker! Wat een ontzettende beleidsprietpraat zijn dit soort teksten toch....
André Plat / zelfstandige
Partijen die ik mis in de aanbesteding zijn de 'latende' partijen zoals ggd en provincie. Mede gezien aanslutiing op CORV, lessen VISD en leveranciersmanagement hoop ik van harte dat de samenwerkende partijen ook KING advies hebben aangelijnd
Frank Herik / Senior informatiemanager sociaal domein
Ik vind het commentaar bijzonder op het artikel. Toch kort een reactie

Ja, we houden rekening met latende partijen en zijn nauw betrokken bij VISD, CORV, BIJ en Iwmo zijn inbeeld.

De beeldspraak van het bakken en het brood is een mooie en klopt. Verwonderlijk dat normaal gesproken we (de gemeenten) wel voor ict ontwikkelingen betalen voor de aanschaf van een oven en daarna het gebakken brood.
August Biels / gewezen ambtenaar
Wat een prachtig initiatief! Ik hoor dit soort dingen al een tiental jaren bepleiten, en een enkele gemeente maakte er ook werk van (zie Houten met Typo3Gem), maar nu zie ik het realiteit worden.



Zo ook onlangs een gemeente die een standaard gemeentelijke website heeft ontworpen op basis van opensource, en de broncode vervolgens aan alle collegae-gemeenten beschikbaar stelde: hartverwarmend.



Ik hoop oprecht dat dit de definitieve stap voor de wereld van gemeentelijke informatievoorziening wordt naar een zelfstandige en onafhankelijke ontwikkeling van de eigen informatie(technologie)producten.



En een eerste gelegenheid na jaren om weer eens iets positiefs over de gemeentelijke ICT te kunnen zeggen.
ambtenaar / ambtenaar
Knap, een ICT systeem ontwikkelen voor de decentralisatietaken terwijl

a. nog niet duidelijk is hoe dat er precies uit gaat komen te zien

b. alle gemeenten hier nog beleid op moeten maken

c. het maar de vraag is of dit Sociaal Domein Beleid eenduidig zal zijn

d. of het "ICT systeem" de werkprocessen van 7 gemeenten kan ondersteunen.

e. áls er uberhaubt bedrijfs- en werkprocessen bekend zijn on de betreffende taken uit te voeren.

Dus ik ben benieuwd wat de media over 2 jaar te schrijven hebben over de mate van kostenbeheersing..... Als het al niet een stille dood sterft. M.a.w. Dit is leuk bedacht maar veel te vroeg. Gemeenten nog leverancier weet waar ze aan beginnen....
Toine Goossens / Bestuurder wet- en regelgeving, ervaringsdeskundige gedrag en moraal
Dit is ontegenzeglijk een innovatief en bijzonder initiatief. Al is het product voor anderen dan de zeven initiatiefnemers niet gratis.

Andere gemeenten kunnen hier echter ook toe overgaan.



Ik mis koppelingen naar openbare informatie over Living Labs en "decentralisaties in het sociale domein", zodat het voor lezers mogelijk is om van de reikwijdte en het doel kennis te nemen.



Een van de belangrijkste doelen bij "decentralisaties in het sociale domein" is in mijn ogen het kunnen opbouwen van samenwerking tussen burgers onderling via open software. Daarbij nemen lokale overheden hun verantwoordelijkheid door te sturen op continuïteit van burger initiatieven. Dat vergt inzet van veel tijd en veel geld van die overheden.



Advertentie