Advertentie
digitaal / Nieuws

Nieuwe vertraging platform Wet Open Overheid lijkt aanstaande

Alle overheden moeten zelf aansluiten op de Woo-index, de vervanger van PLOOI. Projectleiders voorzien een tijdrovende klus.

03 augustus 2023
Symbolen van bestanden boven een computer
Shutterstock

Het nieuwe overheidsplatform dat informatie van bestuursorganen actief openbaar maakt, wordt per 1 september gelanceerd. Dat meldt iBestuur. Toch lijkt er ook nieuwe vertraging aanstaande, omdat bij de nieuwe opzet meer dan duizend bestuursorganen zich moeten aansluiten.

Senior Financieel Adviseur

JS Consultancy
Senior Financieel Adviseur

Strategisch Juridisch Adviseur

Gemeente Velsen
Strategisch Juridisch Adviseur

Woo-index vervangt PLOOI

Het project, dat zo’n 28 miljoen moet kosten, kende tot nu toe enkele hobbels. De Woo-index vervangt het eerder door AcICT afgeschoten platform PLOOI (Platform Open Overheidsinformatie), dat een negatief advies kreeg omdat het IT-project te complex en te duur werd. De ICT-waakhond adviseerde daarom om de nieuwe achterliggende infrastructuur eenvoudig te houden.

Zelf aansluiten

In de nieuwe infrastructuur wordt de overheidsinformatie niet centraal, maar verspreid opgeslagen bij de vele verschillende bestuursorganen. Zij moeten nu echter zelf aansluiting realiseren bij het platform, dat slechts doorverwijst. De aansluiting van alle overheden zal bovendien gefaseerd gebeuren, waardoor een tijdrovende klus ontstaat.

De projectleiders lijken daarom onzeker geworden over de deadline van eind 2024, zo blijkt uit documentatie van het Rijks ICT-Dashboard. 'Het is nu nog niet vast te stellen of dat een verlenging van het project zal betekenen of dat eind 2024 wordt overgegaan tot inbedding in de lijn,' schrijven ze.

28 miljoen euro

De Woo-index was al sinds 19 juni beschikbaar voor gebruik, maar had toen nog niet de ondersteunende zoekfunctie. Per 1 september wordt deze operationeel, zo weet iBestuur.

Het project heeft een budget van zo’n 28 miljoen euro en zal volgens de planning eind 2024 moeten worden afgerond. Inmiddels zijn er diverse impact-analyses opgeleverd. Deze hebben betrekking tot onder meer de kosten, baten en de Archiefwet. Ook is er gekeken naar de wensen en ervaringen van gebruikers.

Dit artikel verscheen eerder op AG Connect.  

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie