Advertentie
digitaal / Redactioneel

Vertrouwen raakt zoek

Het wantrouwen van burgers is begrijpelijk. De vele datalekken zeggen genoeg. Via vervalste websites en phishingmails ontfutselen criminelen gegevens.

26 oktober 2018

De burger heeft weinig vertrouwen in de overheid wanneer het gaat om de omgang met zijn gegevens. Twee procent van de Nederlanders weigert zelfs om langs de elektronische weg gegevens aan de overheid te verstrekken uit angst dat die niet goed beveiligd zijn. Ook Google lijkt het vertrouwen in overheden kwijt en waarschuwt gebruikers voor onveilige overheidswebsites. Maar is het advies van een Amerikaanse techreus wel te vertrouwen? 

Het wantrouwen van burgers is begrijpelijk. De vele datalekken zeggen genoeg. Via vervalste websites en phishingmails ontfutselen criminelen gegevens. Google springt daar handig op in. Het bedrijf heeft diverse initiatieven die gebruikers beschermen tegen kwaadwillende of falende over heden. De browser Google Chrome waarschuwt gebruikers voor overheidswebsites met een verouderde beveiliging. In de G Suite omgeving, een online kantooromgeving, worden Googlegebruikers gewaarschuwd wanneer ze het doelwit zijn van een door de overheid gesteunde aanval. Er wordt een e-mail gestuurd wanneer Google ‘van mening’ is dat een door de overheid gesteunde hacker toegang probeert te krijgen tot het account of de computer.

Het is al langer bekend dat niet alleen criminelen hacken. Buitenlandse autoriteiten doen dit ook. En die laatste groep houdt de Nederlandse overheid bezig. Dat Russische diensten Nederlandse data proberen te onderscheppen is geen geheim. Ook Amerika, dat via wetgeving data kan bemachtigen van bedrijven als Microsoft, Google en Facebook, wordt niet vertrouwd. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) verhoogt de Amerikaanse ‘Cloud Act’ het risico op ongewild weglekken van data.

De Cloud Act is een wet die Amerikaanse bedrijven verplicht om data die zijn opgeslagen in het buitenland op verzoek met de autoriteiten te delen. Afhankelijkheid van buitenlandse aanbieders brengt volgens het CPB grote risico’s mee voor Nederland. Er lijkt zich een strijd tussen de Google’s en de overheid te ontvouwen, met als inzet het vertrouwen van de gebruiker. De burger zal op een dag moeten kiezen: vertrouwen we de bedrijven of de overheid? Of geen van beide.
 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

lek als een mandje
Iedere keer blijkt toch dat gemeente de zaakjes niet voor elkaar hebben, dus wat verwacht je dan van de burger?

Voeg daar de jaarlijkse miljarden verkwisting en onbenullige ambtenaren, 30% zinlose banen bij en het wantrouwen is niet meer te keren.
Advertentie