Advertentie
digitaal / Nieuws

Weekers wil belastingaangifte helemaal online

De aangifte inkomstenbelasting moet over twee jaar rechtstreeks op de site van de Belastingdienst kunnen, met DigiD-inlog, waarna de aanslag per e-mail komt.

27 februari 2013

De aangifte inkomstenbelasting moet over twee jaar rechtstreeks op de site van de Belastingdienst kunnen, met DigiD-inlog, waarna de aanslag per e-mail komt, in plaats van in de blauwe envelop.


Geen programma meer
Dat stelde staatssecretaris Weekers van financiën bij de aftrap van de aangiftecompagne van dit jaar. Het downloaden en installeren van een aangifteprogramma zal dan niet meer nodig zijn. Wie aangifte doet vindt na met zijn DigiD te zijn ingelogd meteen zijn vooringevulde aangifte (VIA), die alleen nog hoeft te worden gecontroleerd en een klein beetje aangevuld. Nieuwe wetgeving voor de online aangifte is in de maak.

Maar 15 minuten nodig
Weekers denkt dat het doen van aangifte inkomstenbelasting dit jaar nog maar 15 minuten hoeft te duren, omdat er weer een aantal extra zaken al van tevoren is ingevuld. Dit jaar zijn dat de banksaldi en spaartegoeden, effecten, buitenlandse pensioenen en rekeningen, premies AOV en inkomsten van zorgverleners uit het PGB. Lonen en pensioenen, hypotheken en WOZ-waarden konden vorig jaar al automatisch op de digitale aangifte worden gepresenteerd. Voor ruim de helft van de acht miljoen Nederlanders die aangifte doen betekent dit dat de aangifte alleen nog maar gecontroleerd hoeft te worden omdat ze geen andere bijzonderheden hoeven in te vullen. Weekers roept wel op de controle serieus te nemen. Hij denkt overigens dat er bij het zelf invullen van de aangifte meer fouten worden gemaakt, bijvoorbeeld door het bedrag van de AOW op de verkeerde plek neer te zetten.

Meer thema's
Het ministerie van Financiën meldt ook dat de Belastingdienst dit jaar op meerdere onderwerpen extra controle gaat houden, c.q. hulp bieden, in plaats van één. Men zegt op deze manier veelgemaakte fouten te willen voorkomen. De thema's zijn dit jaar het verhogen van de hypotheek, de (on)terechte aftrek van lijfrentepremies en de (on)terechte aftrek van zorgkosten.

Meteen definitief
De Belastingdienst wil dit jaar enkele miljoenen mensen meteen na de controle een definitieve aanslag opleggen, in plaats van eerst een voorlopige aanslag. Een proef daarmee van afgelopen jaar wordt daartoe uitgebreid.

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

secretaris / secretaris
Eind februari j.l. kregen veel mensen een brief van de Belastingdienst waar in stond dat je digitaal aangifte moest doen. Dat werd in elk geval gesuggereerd door te schrijven: Hoe doet u aangifte? Ga naar de website van de belastingdienst, download het programma enz. Geen woord in de brief over het feit dat je ook telefonisch een papieren aangiftebiljet kunt aanvragen. Er blijkt dat een papieren aangiftebiljet niet meer automatisch wordt verstuurd aan de mensen die tot nu toe op papier aangifte deden... Nu blijkt vervolgens dat als dit P-biljet wordt aangevraagd, er dan niets wordt gestuurd, ook niet na een herhaalde aanvraag... Kortom: de datum 1/4 nadert en boetes dreigen als niet op tijd aangifte wordt gedaan. Maar mensen zonder pc en internet en zonder DigiID (niet verplicht overigens om dat te hebben) kunnen nu mooi een boete tegemoet zien... Ook een manier om de staatskas wat bij te vullen...
Miriam van Aller / rechtsbijstandsverlener
Beste allemaal,



Het voordeel om de aangiften te laten doen zoals thans het geval is en in de toekomst volgens de voorstellen van de heer Weekers, is gelegen in het feit dat er hopelijk minder fouten worden gemaakt, minder bezwaarschriften worden ingediend, de belastingdienst gemakkelijker kan vaststellen hoe de vork in de steel zit, wat allemaal tot gevolg heeft dat de kosten van de uitvoering dalen. Hoera, immers lagere kosten.

Er zijn veel organisaties die vrijwilligers hebben die digibeten helpen aangifte te doen. Ik ben er zo een. Het is dus iets minder somber dan het lijkt.



Waar ik nog wel op wil wijzen is het volgende:

Vorig jaar kregen de mensen bij de uitnodiging tot het doen van aangifte een machtigingscode, zodat een vrijwilliger met eigen Digid aangifte kon doen voor de Digid loze, Dat kan nu niet meer.

Doe jij aangifte voor iemand zonder Digid dan moet je eerst met eigen Digid een machtiging aanvragen voor de betreffende persoon, die dan na 5 werkdagen - of daaromtrent - zelf een brief thuisgestuurd krijgt met een machtigingscode en die dan weer aan de vrijwilliger moet geven zodat die de ingevulde aangifte kan doorsturen naar de belastingdienst.

Wel gemakkelijk voor de belastingdienst, maar wat minder voor de invuller.

Dat kan meebrengen dat je niet tijdig aangifte voor iemand kan doen, t.w. vóór 1 april.

Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Veel 40/50 plussers zijn digibeet. Daar walsen we zomaar even overheen ?

Flipper
Kritikus / Geen Hagenees
@ Flipper

Toen de eerste papieren aangiftebiljetten kwamen, waren velen nog analfabeet. Geen probleem, want die hoefden toch geen aangifte te doen.

Idem dito met de digibeten van nu.

En anders kunnen ze altijd nog hulp vragen.
Kaas !
Het gebruik en afhankelijkheid van internet wordt opgedrongen door banken en overheid, uiterst bedenkelijk.
Kritikus / Geen Hagenees
Het doen van digitale aangifte is niet zo'n punt. Je moet met de tijd meegaan.

Veel problematischer is dat de Belastingdienst zelf het digatiale aangiftebiljet gaat invullen. Nu nog geen volledig, maar dat lijkt een kwestie van tijd.

De volgende stap: Niet meer maar corrigeren, maar alleen bezwaar maken?

Het zelfbeschikkingsrecht van de burgers wordt steeds verder uitgehold !
Kaas !
mooi item voor de ouderenpartij.
Arnold / gemeentemabtenaar
Het is een communistiische maakbaarheidsgedachte dat iedereen digitaal aangifte wil en kan doen. Er zijn nog steeds veel mensen die geen pc met internet hebben. En dat hoeven echt niet alleen oudere mensen te zijn. Bovendien is DigiD de laatste jaren zo lek als een mandje gebleken, dus je kunt mensen niet dwingen iets onbetrouwbaars te gaan gebruiken. Als DigiD in andere handen valt kan je hele digitale identiteit worden overgenomen. Dat je het stimuleert is prima, maar dwingen is niet iets van een democratisch land.

@Jacco, je wilt analfabetisme toch niet gaan vergelijken met het al of niet digitaal aangifte gaan doen? Lezen geeft geen beveiligingsprobleem of legt geen technische tekorten bij mensen bloot.
PVe / sr. adviseur
Eens met @Willemsen. Het wordt weer een heel feodaalsysteem, met alleen plichten, nauwelijks rechten en de privacy bestaat ook niet meer, getuige bijv. overal camera's, vastleggen van computer- en telefoongebruik etc. etc., vaak onder het valse aanwensel van terrorismebestrijding. De overheid gaat er aan voorbij dat het uitgangspunt van de Awb is dat de burger zelf bepaald of hij elektronisch voor de overheid bereikbaar is, en niet dat de overheid dat oplegt. Ook als de burger zich per mail tot de overheid wendt, impliceert dit niet dat daaruit kan worden afgeleid dat die burger dus ook voor de overheid per mail bereikbaar is.
True
een zeker meneer Kaczynski zag dit 35 jaar geleden aankomen, een automatiseringswang die alle privacy vernietigt. Zo´n Weekers die dit onzalige idee lanceert alsof hij het voor de burger doet.



Ik wil GVD geen DigiD, is dat duidelijk, Weekmans?



True
dwang dus, ik ben zo fkking angry dat ik woorden verhaspel, dat komt er nou van.
O. ten Hove
Weekers is de man die als VVD'er denkt alles te kunnen maken en zich laat sponoren door een van corruptie verdachte wethouder. Goed dat ben ik kwijt, maar nu het volgende: men heeft een DigiD nodig, maar deze is niet wettelijk verplicht, is zo lek als een mandje en kan makkelijk mee gefraudeerd worden.



Daarnaast heeft niet iedereen een computer, of is digibeet. De gemeente Den Haag dwingt ook om mensen alles digitaal te doen zelfs daklozen en bejaarden en schizofrenen. Klantvriendelijkheid is een woord dat men schrapte, in de hoop dat men minder snel iets aanvraagt waaronder ook aanvragen WMO dat ook digitaal moet. Men sluit mensen uit...



En de belastingdienst vult in, maar als ze fouten maken ben jij verantwoordelijk. Echt een VVD grap...



Ik vroeg huurtoeslag aan. Moest digitaal, maar toen ik dat weigerde kon het ineens telefonisch en kreeg ik alleen een formulier ter ondertekening.



Weekers is net een kind die denkt, ik heb een pc dus iedereen heeft een pc. Hopelijk redeneert hij niet ik ben corrupt dus iedereen is corrupt...



marys clarisse / vrijwilliger: belastinginvuller voor ouderen
Al de plannen zijn mooi en aardig, maar op dit moment werken de diverse ouderenbonden en belastingdiensten samen om de belasting voor oude mensen door vrijwilligers te laten invullen. Daarbij wordt een code ingevuld en geen digiD gebruikt. Hoe gaat dit dan over 2 jaar gebeuren? Wij, vrijwilligers voorzien wel in een behoefte, zoals u zeker uit cijfers op zou kunnen maken.
Advertentie