Advertentie
digitaal / Nieuws

Waterschap brengt open data aan de man

Het waterschap hoopt het op die manier voor haar relaties makkelijker te maken met het waterschap samen te werken en dat marktpartijen nuttige apps bouwen.

13 juni 2012

Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden geeft als eerste waterschap in Nederland 'open waterdata' vrij.

Nuttig
Het waterschap hoopt het op die manier voor haar relaties makkelijker te maken met het waterschap samen te werken en dat marktpartijen nuttige apps bouwen op basis van de informatie. Om die ontwikkeling te stimuleren is ook een wedstrijd uitgeschreven.

Locatie
Via een zogeheten API (een elektronisch koppelvlak waar de gegevens digitaal zijn te verkrijgen) biedt het waterschap actuele en historische gegevens aan over afvalwater (van rioolgemalen), grondwater (waterdruk op vier lagen), oppervlaktewater (waterhoogten in watergangen en bij kunstwerken) en waterkwaliteit (meetgegevens op negen locaties). Inmiddels is ook locatie-informatie toegevoegd aan de metingen. Dat laatste maakt bijvoorbeeld een mobiele app mogelijk die binnen een bepaalde straal van de huidige locatie alle waterstanden weergeeft.

Wedstrijd
Geheel volgens de open-datatraditie stimuleert het waterschap potentiële app-bouwers met een wedstrijd, die toegevoegde waarde kan opleveren voor belanghebbenden. Martijn van Exel, geograaf en specialist in open geodata, is positief over het initiatief. "Er zijn leuke dingen met deze API te doen", meldt hij op de website van Hack de Overheid. "Een grafiekje met waterstanden uitgezet tegen de tijd is natuurlijk nog niet echt innovatief, kansrijke apps liggen waarschijnlijk bij specifiek gebruik voor boeren, natuurbeheerders, in de scheepvaart of wellicht voor recreatie."

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Boris
Heel goed! Ik zou bijna zeggen "eindelijk". Alle gegevens die door de overheid zijn/worden verzameld zijn betaald en zouden mi openbaar moeten zijn en goed moeten worden ontsloten. Dit levert niet alleen een besparing op (soms zijn geen nieuwe data nodig of al aanwezig), maar ook innovatieve producten en diensten (nieuwe combinaties van data). Dat laatste hoeft de overheid helemaal niet zelf te doen, dat doet de markt wel (op zoek naar niches). Inderdaad een "goudmijn".

Helaas zijn nog veel overheden (nog) niet zo ver, soms zelfs is er sprake van tegenwerking daar waar een overheid zelf marktpartij wil spelen. Daar is een interventie nodig.
Advertentie