Advertentie
digitaal / Nieuws

VVD neemt geen genoegen met BRP uitleg minister

De VVD neemt geen genoegen met de antwoorden van minister Plasterk op vragen over de stiekeme vernieuwing van de softwarecode van de Basisregistratie Personen (BRP). Dit heeft Tweede-Kamerlid Ingrid De Caluwé van de VVD laten weten aan vakblad Computable.

16 januari 2017

De VVD neemt geen genoegen met de antwoorden van minister Plasterk op vragen over de stiekeme vernieuwing van de softwarecode van de Basisregistratie Personen (BRP). Dit heeft Tweede-Kamerlid Ingrid De Caluwé van de VVD laten weten aan vakblad Computable.

Fout op fout
De Caluwé stelde eind vorig jaar Kamervragen aan de minister naar aanleiding van een opiniestuk in Computable van ict-overheidsexpert René Veldwijk. Volgens Veldwijk werd de softwarecode van de Basisregistratie Personen onlangs in het geheim opnieuw geschreven. Veldwijk schetst een beeld van de ontwikkeling van de BRP waarop fout op fout is gestapeld, de kosten met tientallen miljoenen zijn toegenomen en het hele project een forse vertraging heeft opgelopen. Volgens de ict-expert gaat de opvolger van de huidige Gemeentelijke Basisadministratie, gepland voor 2018, er helemaal niet komen.

Geen functionele wijzigingen
Volgens minister Plasterk is er alleen sprake geweest van standaard ontwikkelwerkzaamheden. De Caluwé wil nu onder andere van Plasterk weten waarom deze 'standaard' vervanging van de codegeneratoren in geen enkele voortgangsrapportage staat vermeld. Plasterk legt in zijn antwoorden daarop uit dat er bij de veranderingen in de code geen functionele wijzigingen zijn doorgevoerd. De wijziging is volgens hem bedoeld om de leesbaarheid en de onderhoudbaarheid te verbeteren en de code te vereenvoudigen. Het gaat volgens hem te ver om te stellen ´dat het hele skelet van de BRP is vervangen´ zoals gesteld wordt in het Computable-artikel.

Toets
Hij belooft in de volgende voortgangsrapportage terug te komen op de effecten van de 'herstructurering' van de code en of dit nog tot extra kosten en vertragingen gaat leiden. Ook laat Plasterk het Bureau ICT Toetsing (BIT) van de overheid dit voorjaar een toets uitvoeren op de plannen voor de inbeheername van de nieuwe voorzieningen, het ontwikkelprogramma van Operatie BRP, inclusief de codekwaliteit en ontwikkelsnelheid.
 

Ondergesneeuwd
De Caluwé neemt geen genoegen met de antwoorden van de bewindsman die volgens haar 'niet voldoende' zijn. Het Kamerlid kondigt aan in het Algemeen Overleg over de BRP en het BIT op 8 februari in de Tweede Kamer 'stevig in te zetten op dit dossier. Als we wachten tot de volgende voortgangsrapportage zijn de verkiezingen net geweest en dan raakt dit dossier ondergesneeuwd.’

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Joep Schulten / coordinator Publiekszaken
Gewoon het verlies nemen... en vervolgens echt gaan vernieuwen. Kost me enige moeite...., maar pluim voor de VVD en hun terechte vasthoudendheid op dit toch wel 'dramatisch' te noemen dossier. Voor Plassterk: zadel je opvolger niet op met een 'probleemdossier'.
Patrick
ICT en de overheid zijn nog nooit vriendjes geweest. En we weten ook allemaal waarom ICT projecten vaak uitlopen en duurder zijn dan begroot:

1. de overheid heeft weinig kennis van ICT (Ton Elias en Anouchka van Miltenburg: wat is een IP-adres en wat is ICT)

2. de overheid veranderd gedurende het project de wensen

3. de overheid doet nog veel volgens de waterval methode

4. bij een project dat faalt, of dreigt te falen, hebben zowel de overheid als de aannemer (vaak een grote ICT leverancier) er beide voordeel bij, dat het project door blijft gaan. Het is pas een faal, als het project gestopt wordt. Dus gaan we door, want dan valt er mogelijk nog iets te redden (en meer geld te verdienen) (Werk.nl iemand?)



Dus zo lang de overheid geen fixed price, fixed date contract wil afsluiten en vooraf de gewenste situatie helder kan schetsen, blijft ICT en overheid een fiasco.
kaatje
Nogmaals pluim voor De Caluwe. Wie weet lukt het nu wel, met behulp van de kritiek van de VVD, om met de billen bloot te gaan, wat betreft de vele jaren slepende kosten en financiering van wat eerst "Modernisering GBA" heette en daarna "Operatie BRP". Als alles, zoals tot nu toe, wordt verhuld en weggepoetst valt er ook geen verbetering voor de toekomst te verwachten en kan men (VNG/KING/hofleveranciers) zijn goddelijke gang blijven gaan.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Ik ben blij dat de kamerfractie van de VVD zich met hoofdlijnen bezig houdt.
DB
Dat hele mGBA/BRP project wordt al jarenlang met leugens en ondeugdelijke onderzoeken aan elkaar geplakt. Hoe is het mogelijk dat de bewindsman in kwestie daar al jaren mee wegkomt? Als de nieuwe BRP kern niet kant klaar is in 2018, komen gemeente met hun aanbestedingen in de knel en hebben de leveranciers weer een goede reden om veel meer geld te vragen voor het langer moeten onderhouden van oude software.
Henk Eleveld / interimmanager - adviseur
Wat is er in de afgelopen pakweg tien jaar allemaal misgegaan omdat we nog geen nieuwe mGBA-BRP hadden?

Want dat is wat we misschien nog eens jaren moeten missen.
Advertentie