Advertentie
digitaal / Nieuws

VNG doet voorstel voor Informatiebeveiligingsdienst

De nieuwe gemeentelijke Informatiebeveiligingsdienst (IBD) krijgt vorm. De VNG wil binnenkort de leden laten kiezen uit twee financieringsmodellen.

17 september 2012

De nieuwe gemeentelijke Informatiebeveiligingsdienst (IBD) krijgt vorm. De VNG wil binnenkort de leden laten kiezen uit twee financieringsmodellen.

IBD ondersteunt

De al eerder aangekondigde IBD krijgt als taak de gemeenten te ondersteunen bij het verbeteren van de ICT-beveiliging. Dat 'gemeeenschappelijke belang' werd onderkend na de vele beveiligingsincidenten in 2011 en 2012 - met onlangs nog het verschijnen van het Dorifel-virus. De IBD ondersteunt de gemeenten bij het bestrijden en voorkomen van beveiligingsincidenten - zonder overigens daarvoor de verantwoordelijkheid te nemen.


Stemmen op BALV
Het borgen van expertise, schaalvoordelen en kostenbesparingen zijn enkele voordelen van het opzetten van de voorgenomen IBD, betoogt de VNG. Maar de IBD kost ook wat: ongeveer 2 miljoen euro per jaar, zo heeft de VNG becijferd. Een structurele financiering is nodig en daarvoor zijn twee modellen bedacht. Op de buitengewone Algemene Ledenvergadering (BALV) van 12 oktober zal de VNG die aan de leden voorleggen.

Gemeentefonds
De eerste optie is financiering vanuit het gemeentefonds. De VNG denkt dat dat verantwoord is omdat het een taak betreft die alle gemeenten aangaat en de uitname waarschijnlijk leidt tot een substantieel voordeel voor alle gemeenten. Het zou goed zijn als ook de 'zwakste schakel' is aangesloten; bij incidenten lijden immers ook andere gemeenten imagoschade en de gemeenten hebben sowieso een ketenafhankelijkheid.


Diensten tegen betaling
De tweede optie is tarieffinanciering, waarbij alleen gemeenten aansluiten die mee willen doen. De overige gemeenten kunnen eventueel tegen een bijzonder tariefnoodhulp krijgen. De diensten kunnen in deze vorm beter op de populatie worden afgestemd. Maar het nadeel is dat er onzekerheid is over het aantal deelnemers, wat het initiatief ondergraaft. "Free-rider-gedrag ligt op de loer", aldus de VNG in de ledenbrief over de IBD.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie