Advertentie
digitaal / Nieuws

Zeker één op de vijf gemeente-pc's draait nog op Windows XP

Waarschijnlijk is ten minste 1 op de 5 gemeente-pc's nog een Windows XP-systeem, dus tienduizenden daarvan zijn na 8 april bevattelijk voor forse beveiligingsproblemen.

12 februari 2014

Er zijn nog legio gemeenten waar de pc's (deels) op het besturingssysteem Windows XP draaien en waar dat ook na 8 april nog het geval zal zijn, waarschuwt Webwereld. Waarschijnlijk is minimaal 1 op de 5 gemeente-pc's nog een Windows XP-systeem - en daarmee zijn tienduizenden daarvan over twee maanden bevattelijk voor forse beveiligingsproblemen.


Nog 2 maanden
Op 8 april staakt Microsoft de ondersteuning van het besturingssysteem. Dat betekent dat PC's die nog draaien op Windows XP geen beveiligingsupdates meer krijgen en dus in toenemende mate bevattelijk zullen zijn voor aanvallen van hackers en andere kwaadwillenden. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwt al enige tijd en ook de gemeentelijke Informatiebeveiligingsdienst (IBD) heeft erop gewezen. Maar het blijft de verantwoordelijkheid van de gemeenten zelf, stellen deze organisaties.

Moderniseringsgraad
Het verkrijgen van een totaalbeeld over de modernisering van het PC-park bij gemeenten is daarom lastig. Van de bezoekers die de website binnenlandsbestuur.nl benaderen - veelal gemeenteambtenaren - gebruikt ongeveer 20 procent nog Windows XP (volgens Google Analytics). Geëxtrapoleerd naar het totale aantal gemeenteambtenaren betekent dat ruim 30.000 PC's bij gemeenten in Nederland nog dienen te worden gemoderniseerd. En dat is wellicht nog een geflatteerd beeld, want deels bezoeken de lezers van Binnenlands Bestuur de site vanaf (doorgaans modernere) thuis-pc's en/of mobiele apparatuur. De vier grote gemeenten scoren hoog op de lijst, evenals Breda, Oosterhout en Eindhoven. Bij die laatste gemeente is volgens Webwereld de migratie (naar Windows 8) pas eind dit jaar een feit. Breda meldt overigens dat er binnen de gemeente nog slechts 2 XP-pc's worden gebruikt omdat het probleem al eerder is onderkend, en dat het XP-bezoek dus wellicht van thuiswerkende bezoekers van binnenlandsbestuur.nl komt.

Rotterdam

In Rotterdam heeft de VVD schriftelijke vragen gesteld aan het college over de kwestie. Raadslid Jan-Willem Verheij wil weten of de problematiek rond het ook in Rotteram nog gebruike Windows XP bij wethouder Moti bekend is en wat eraan gedaan zal worden. Een woordvoerder wil er in afwachting van de antwoorden niets over zeggen. 

Rijksoverheid
Overigens is ook bij de rijksoverheid de migratie een gevoelige kwestie, valt op te maken uit een nieuw bericht op Webwereld. De migratie van Windows XP naar Windows 7, onderdeel van de Digitale Werkplek Rijk (DWR), zal niet overal op 8 april rond zijn. Om de 'achterblijvers' veilig te houden moesten er afspraken worden gemaakt met Microsoft over speciale ondersteuning. Somige werkplekken worden volgens een woordvoerder geïsoleerd. Om hoeveel plekken het gaat biljft 'om veiligheidsredenen' geheim. 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jules Lauwerier / Adviseur
Ik durf de weddenschap aan: Er zitten meer bugs in Windows 8 dan er nu nog zitten in Windows XP.

#marketing

August Biels / gewezen ambtenaar
Al vanaf minstens 2006 is het bekend dat Xp eruit had gemoeten. Dat betekent dat de meeste gemeenten die nu nog steeds met XP werken zeven jaar lang hun werk niet hebben gedaan. Het wordt tijd dat er in de betreffende gemeenten een keer een forse ontslagronde wordt gehouden onder de incompetente ICT managers en beheerders.



Ook de vakorganisatie van gemeentelijke ICT-ers, de VIAG, houdt zich ijzingwekkend stil over dit probleem.



@JulesLauwerier: Wat betreft het bug-gehalte van de opvolger van XP kun je je afvragen wat er ook al weer gebeurd is met het uitgangspunt dat overheden principieel naar open source over moesten. Daar hadden de afgelopen zeven jaar uitstekend voor gebruikt kunnen worden. Alweer een bewijs voor de gemeentelijke ICT incompetentie.
Pierre
August,
Het is niet altijd de schuld van ICT-ers. De politiek vindt ICT vaak te duur/zonde van het geld. Ook politici kopen prive een pc met windows 7of 8, lezen kranten en weten dus donders goed dat er in de eigen organisatie met hele oude besturing wordt gewerkt!!
Ze negeren het en als er dan een miljoenenclaim komt, ontstaan doorzichtige traineringsmechanismen. Moet second opinion komen, goedkope raadsdebatjes, nog eens in een commissie etc.

Het is beheer, net zoiets als wegonderhoud. Ook daaraan wordt te weinig besteed. Politiek scoort met projecten, niet met beheer. Dat is niet " sexy" .

De ict-wethouders die straks gekozen worden in zgn. XP-gemeenten zijn dus niet te benijden. Met "dank" aan oa. raadsleden uit deze periode.
August Biels / gewezen ambtenaar
@Pierre Klinkt leuk, is het niet. Is een simpele kwestie van bedrijfsvoering. Het gaat niet om het invoeren van een politiek gevoelige applicatie op het web, het gaat om regulier onderhoud aan je spullen. Voor het vervangen van kapotte of afgeschreven bureau's heb je ook geen raadsbesluit nodig. Als je een goed werkend managementteam of directieteam hebt, en een adequaat functionerende gemeentesecretaris dan zou het geen enkel probleem moeten zijn.



Maar er wordt door niet competente managers en uitvoerders een verschrikkelijk probleem van gemaakt OMDAT men er te laat aan begint, waardoor het als project te groot en te zwaar wordt. Daarmee ook duur, door veel extra inhuur etcetera.



Kortom, ik blijf bij mijn stelling dat het incompetente ICT-ers en managers zijn die het probleem veroorzaken. Ik spreek uit ervaring, ik heb in meerdere gemeenten de treurige taak gehad om een ICT afdeling op enig niveau te moeten proberen te tillen.



En ALS je al gelijk zou hebben, dan is dat een probleem dat al tientallen jaren speelt. De ICT wethouder met een smartphone van de gemeente, maar over BYOD beleid is 'ie niet aanspreekbaar: ik ken het. Maar waar zijn dan die managers en ICT-ers om via hun branche-organisaties als de VIAG, FAMO, VNG, KING, en noem maar op iets op een hoger niveau succesvol aan te kaarten? Nergens, helemaal nergens. Zelfs een VIAG doet er vrijwel niets aan.



Mijn conclusie blijft dat de gemeentelijke ICT en het bijbehorende management op een bedroevend laag niveau opereert.
Advertentie