'Overheid mag commerciële clouddiensten gebruiken'
Overheidsorganisaties die gebruik gaan maken van commerciële clouddiensten moeten voldoen aan 'strikte voorwaarden'.
Overheidsinstanties mogen onder strikte voorwaarden gebruik gaan maken van clouddiensten van commerciële bedrijven. Dat schrijft staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) in een brief aan de Tweede Kamer. Tot nu toe was dat niet toegestaan vanwege risico's op het gebied van privacy en beveiliging.
Diefstal of spionage
Clouddiensten als WeTransfer en OneDrive worden door bedrijven, maar ook privé, veel gebruikt om gegevens zoals foto's en tekstdocumenten online op te slaan en uit te wisselen. Ambtenaren mochten hier tijdens hun werk nog geen gebruik van maken en moesten zich wenden tot door de overheid ontwikkelde alternatieven. De vrees was dat vertrouwelijke gegevens niet veilig waren voor bijvoorbeeld diefstal of spionage als ze zijn opgeslagen op een online harde schijf.
Kosten
'Anders dan een paar jaar geleden winnen de voordelen het nu van de risico’s', motiveert Van Huffelen haar besluit. Met voordelen bedoelt de staatssecretaris bijvoorbeeld de kosten van de clouddiensten, die vanwege de grote klantenkring lager zijn dan zelf ontwikkelde diensten van de overheid. Ook telt mee dat commerciële cloudbedrijven flink hebben geïnvesteerd in de beveiliging.
Strikte voorwaarden
Overheidsorganisaties die gebruik willen maken van commerciële clouddiensten moeten voldoen aan 'strikte voorwaarden', vooral op het gebied van beveiliging en privacy. Zo mogen ambtenaren geen staatsgeheimen opslaan in de cloud. Bovendien mogen ze geen gebruik maken van diensten uit landen met 'een actief cyberprogramma dat gericht is tegen Nederlandse belangen', zoals Rusland en China. Ook mag het ministerie van Defensie hier nog steeds geen gebruik van maken.
Niet zonder risico's
Toch zitten er nog risico's aan, bijvoorbeeld als een Amerikaanse clouddienst wordt overgenomen door een Chinees staatsbedrijf. In zo'n geval moet het contractueel mogelijk worden om meteen uit de dienst te stappen, zo luidt het plan. 'De digitale wereld is niet geheel zonder risico's', zegt Van Huffelen daarover. 'Ook niet als we een volledig zelf beheerde cloud zouden hebben.' (ANP)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.