Over deze techtrends gaan we in 2025 nog veel horen
Zeven ontwikkelingen rondom AI en digitalisering waar de lokale overheid in 2025 mee te maken krijgt.
Wie kent niet de fameuze uitspraak van Nils Bohr? Voorspellen is moeilijk - vooral als het de toekomst betreft. Toch staat Aaron Mirck in zijn nieuwe column stil bij zeven trends op het gebied van AI. Voor 2025. Of daarna, mocht de toekomst geen rekening houden met deze column.
1: Meer aandacht voor digitale autonomie
Een Nationale AI-fabriek, bedrijven die Nederland koploper wille maken in radiofrequentietechnologie en Europese AI-projecten. De komend jaar hoor je steeds vaker over projecten die digitale autonomie moeten versterken. Geopolitiek beïnvloedt de inzet van technologie. Mogen lokale overheden over drie jaar nog gebruik maken van niet-Europese AI-technologie?
2: Discussie rondom gegevensbeveiliging wordt belangrijker
Ambtenaren en wetenschappers zouden voorlopig nog geen gebruik moeten maken van Copilot, de AI-assistent van Microsoft 365, aldus een onderzoek van SLM en SURF. Het is namelijk niet duidelijk wat er met gegevens van gebruikers gebeurt. Microsoft zegt dit probleem in april 2025 opgelost te hebben. Voor overheden, maar ook voor bedrijven als ASML, is het van het grootste belang om te weten dat hun gegevens veilig zijn. Verwacht veel berichten en zorgen over privacy, gegevensbeveiliging en AI in 2025.
3: AI versnelt huidige veranderingen
Je hoort vaak: AI verandert alles. Je hoort nog te zelden: AI versnelt huidige veranderingen. Klimaatopwarming neemt toe door de stijgende energiebehoefte van AI, kapitalisme raakt in turbomodus (we kopen dankzij AI nog meer dingen die we niet nodig hebben) en ook de kloof tussen arm en rijk neemt dankzij AI flink toe. Omdat een zzp’er met AI-tools in z’n eentje miljardair kan worden en er steeds meer datawerkers nodig zijn die in erbarmelijke omstandigheden content filteren en data labelen. En polarisatie zal de komende jaren ook niet minder worden dankzij AI. Verwacht huidige veranderingen, maar dan nog sneller.
4: Meer reputatiecrises door AI
Komend jaar maken we meer reputatiecrises dankzij AI mee in Nederland. Omdat iemand zo snugger is om geheimen te delen met ChatGPT, waarna die op straat komen te liggen - iets wat bij Samsung al gebeurde. Of omdat een chatbot racistische praatjes verkoopt of onjuiste informatie verspreidt. Zie ook deze Canadese vliegtuigmaatschappij, wiens chatbot niet bestaande kortingen aanbood, die volgens de rechter wel geldig waren. Wat is de volgende naam in het rijtje IND, DUO, Belastingdienst en gemeente Rotterdam? AI hoort onderdeel te zijn van de risicoafdeling van organisaties.
5: AI-agents en AI-washing
AI-Agents zijn AI-tools die zelfstandig complexere projecten kunnen uitvoeren, door verschillende taken binnen zo’n project te automatiseren. Er wordt flink geïnvesteerd in deze technologie door techbedrijven. Wat is het verschil tussen automatisering en AI-agents? Komend jaar gaat de vraag nog vaker gesteld worden wat AI, automatisering of simpelweg een algoritme is. AI-washing, het overdrijven van de impact van AI op een product of dienst uit marketingoverweging, was dit jaar niet voor niets bijna het woord van het jaar. (Dat is).
6: Eerste klimaatzaak tegen Big Tech
BP, Chevron, ExxonMobil, Shell, Coca-Cola, Pepsi en Nestlé zijn aangeklaagd door milieuactivisten. De uitstoot van Microsoft en Google stijgt flink door de toegenomen populariteit van AI. Het internet zorgt voor meer uitstoot dan de luchtvaart. De komende jaren komen er ongetwijfeld klimaatrechtszaken tegen grote techbedrijven. Zo blijft het niet alleen bij rechtszaken rondom de plaatsing van datacenters (zoals bij Microsoft in de Wieringermeer). Het duurzaamheidsvraagstuk van AI wordt steeds urgenter.
7: Smartphone op meer plekken in de ban
De slimme telefoon is nu op twee plekken verboden: op middelbare scholen en in de ministerraad. Dat laatste heeft vast te maken met het feit dat de huidige premier zich als oud-AIVD’er bewust is van veiligheidsrisico’s. Dat je zonder smartphone een stuk effectiever vergadert (want minder afleiding) is mooi meegenomen. Steeds meer raadsvergaderingen, congressen en werkplekken doen komende jaren de telefoon in de ban.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.