Advertentie
digitaal / Nieuws

Twentse gemeenten verzeild in glasvezeloorlog

In enkele Twentse gemeenten liggen er binnenkort misschien twee glasvezelkabels van concurrerende bedrijven in de grond. Gemeenten die aandeelhouder zijn van van één van de twee, houden er geheime vergaderingen over.

12 maart 2012

In enkele Twentse gemeenten liggen er binnenkort misschien twee glasvezelkabels van concurrerende bedrijven in de grond. Gemeenten die aandeelhouder zijn van van één van de twee, houden er geheime vergaderingen over.

Verkoop
De vergaderingen, waarover dagblad Twentsche Courant Tubantia bericht, gaan over de verkoop van aandelen in Cogas, dat netbeheer, energietransport en tv-kabel verzorgt in oost-Overijssel en in handen is van negen gemeenten. Dochterbedrijf Cogas Kabel NV heeft 60 miljoen euro nodig om samen met een partner glasvezelkabel aan te leggen naar 88.000 huishoudens in een aantal Twentse gemeenten en de bijbehorende diensten om de concurrentie aan te gaan met Reggefiber, dat op nationale schaal actief is om glasvezel aan te leggen.

Geheim
De gemeenten Almelo, Borne, Dinkelland, Hardenberg, Hof van Twente, Oldenzaal, Tubbergen, Twenterand en Wierden moeten akkoord gaan met de verkoop van de helft van Cogas Kabel NV, om de aanleg van de glasvezel door een joint venture van Cogas en Rabobouwfonds Communication Infrastructure Fund (CIF) mogelijk te maken. Dat de uitkomst van de beraadslagingen zich ook twee weken na het begin ervan nog niet aan de geheimhouding onttrekt, betekent dat de partijen er nog niet uit zijn en de gemaakte afwegingen ook nog niet duidelijk worden. Volgens Tubantia is de gemeente Wierden wel akkoord, mits 51 procent van de aandelen bij de gemeenten blijft. 

Kastjes
Cogas en Reggefiber (dat KPN als grootaandeelhouder heeft) zijn beide actief in Twente met de aanleg van glasvezelkabel voor snelle internetdiensten en benaderen beide al enige tijd de inwoners met foldermateriaal om een minimumaantal klanten te laten voorintekenen. Cogas schildert Reggefiber daarbij enigszins af als monopolist. Reggefiber heeft bijvoorbeeld in Borne al glasvezel aangelegd en ook Hof van Twente en Wierden staan op de agenda. In die plaatsen kan dus sprake zijn van dubbele bekabeling, met twee 'glasvezelkastjes' in de meterkast. Voor Cogas betekent uitstel daarom vooral meer concurrentie. Cogas schildert Reggefiber daarbij enigszins af als monopolist.

Kosten
De aanleg zelf is voor de inwoners gratis en moet terugverdiend worden met deels nog te onwikkelen (interactieve) internetdiensten. Cogas hoopt vooral op lokale initiatieven op het gebied van veiligheid en zorg.

Compromis

Een vergelijkbare glasvezeloorlog in Vught tussen Reggefiber en het lokale Glasvezel Vught is overigens in november 2011 met een compromis afgesloten: de eerste gaat de particulieren aansluiten en de tweede zal de zakelijke markt bedienen.


Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ferenc Jacobs
Jammer dat het zo moet. Dit is dubbel kosten maken, dubbel beheer en uiteindelijk betaalt de consument hiervoor omdat dit hele dure netwerken zijn. Dat vertaalt zich naar de tarieven.



Gemeenten doen er goed aan meerdere opties te bekijken als het gaat om breedbandvraagstukken. Door het lokaal organiseren en het meegaan op internationale schaalgrootte kan iedereen in een gebied betaalbaar voorzien worden van breedband, niet alleen de plekken die het meest rendabel zijn voor de investeerders.



De OpenNet methode werkt op een verantwoorder manier en vormt een krachtig tegengeluid door de zeggenschap over een netwerk van strategie tot diensten bij een gemeenschap zelf neer te leggen. En is in Zweden al 8 jaar lang een motor voor lokale economie gebleken.
Advertentie