Advertentie
digitaal / Nieuws

Twentse gemeenten handhaven samen digitaal

Vijf Twentse gemeenten hebben hun toezicht- en handhavingsprocessen integraal gedigitaliseerd - vooral handig in RUD-verband. Maar de tablets zelf zijn niet uitwisselbaar.

05 september 2013

Vijf Twentse gemeenten hebben hun toezicht- en handhavingsprocessen integraal gedigitaliseerd. De handhavers kunnen met de iPad op stap in elkaars gemeenten - vooral handig in RUD-verband. Maar de tablets zelf zijn vooralsnog niet uitwisselbaar.


Geen tekeningen meer
Handhavers die een milieu- of bouwvergunning willen controleren gaan op stap met een iPad, met daarin alle dossiers, tekeningen en vergunningen. Dus geen stapels met tekeningen meer onder de arm. Maar de winst voor de vijf gemeenten gaat verder dan dat, legt Jack Zander, teamleider toezicht en handhaving bij de gemeente Twenterand, uit. Twenterand, Enschede, Oldenzaal, Dinkelland en Tubbergen bleken na een inventarisatie in heel Overijssel de enige gemeenten te zijn die het volledige traject rond toezicht en handhaving wilden digitaliseren. "We hebben de koppen bij elkaar gestoken en besloten ook de processen geheel identiek te maken. Dat hebben we eerst geregeld, waarna de aanbesteding kon worden gedaan."

Breder inzetbaar
Een handhaver uit Twenterand kan nu ook in bijvoorbeeld Enschede een controle uitvoeren. "We werken immers overal met dezelfde checklist. We hoeven na afloop geen zaken meer in te voeren in het backoffice-systeem, je kunt ter plekke foto's maken en de tekeningen heb je op die iPad altijd digitaal bij de hand. Ter plekke wordt ook een bezoekverslag gemaakt, dat bij de betrokkenen binnen een paar minuten op de mail kan staan. Er kan ook meteen een vervolgafspraak worden gemaakt."

Netwerk-RUD
Die samenwerking is vooral aan de orde bij de uitvoering van de RUD-taken. In Twente is bij de inrichting van de regionale uitvoeringsdienst gekozen voor het netwerk-model. "De medewerkers blijven daarbij op dezelfde plek zitten. Maar ze moeten regionaal kunnen controleren en nu kunnen ze overal aan de slag." Maar samen controleren heeft wel zijn grenzen. Een handhaver van bijvoorbeeld de gemeente Twenterand die in Enschede gaat controleren, moet daar wel eerst even op het stadskantoor langs om de lokale iPad op te halen, want de betrokken gemeenten geven elkaar geen toegang tot hun backoffice-systemen. "Enschede laat Twenterand niet in zijn archieven toe."

Meer op straat
Of er door de samenwerking nu minder mankracht nodig is, durft Zander niet te zeggen. "Ik verwacht dat ze nu meer buiten zijn. Er is tot dusver eigenlijk sprake van onderbezetting." De handhavers vinden het in ieder geval 'een verademing', stelt hij.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie