Toegankelijkheid veel overheidswebsites slecht
Websites en apps van Nederlandse gemeenten zijn vaak onduidelijk en slecht bereikbaar.

Websites en apps van Nederlandse gemeenten zijn vaak onduidelijk en slecht bereikbaar. Van alle 355 gemeentewebsites voldoet minder dan een kwart (23 procent) van de homepagina's aan de vastgestelde toegankelijkheidsrichtlijnen.
Provincies
Gemeenten in Friesland en Limburg zijn het minst toegankelijk, de sites van gemeenten in Drenthe, Flevoland en Zeeland scoren het best, meldt bureau Stuurlui dat onderzoek doet naar de digitale toegankelijkheid van (semi)overheidsinstellingen.
Belemmeringen
‘Onduidelijke knoppen zonder beschrijving, complexe en drukke vormgeving, felle kleuren zonder contrast en het ontbreken van ondertitels kunnen het gebruik flink beïnvloeden’ aldus een woordvoerder. ‘Vooral mensen met een beperking lopen regelmatig tegen belemmeringen aan bij het gebruik van digitale middelen.’
Wettelijke verplichting
Voor (semi)overheidsinstellingen bestaat sinds vorig jaar juli de wettelijke verplichting websites toegankelijk te maken. Toegankelijkheid is essentieel omdat steeds meer zaken met de gemeente online worden geregeld, zoals bijvoorbeeld het doorgeven van een adreswijziging of het aanvragen van een parkeervergunning. (ANP)
Overheden vinden de 'etalage-functie' van hun website belangrijker dan de functionaliteit.
Webstandaarden (o.a. W3C) heeft men nog nooit van gehoord, de ontwerpers/bouwers vaak óók niet. En zo krijg je te duur een inferieur resultaat.
'Not my money, not my problem' overheerst. 'Communicatie alleen op ónze voorwaarden' eveneens.
'Werken aan bewustzijn' bij ambtenarij en politiek is verspilde tijd, geld en moeite.
Die 'wettelijke verplichting' wordt gewoon afgedaan als 'toch wel erg veel en ingewikkeld'. De VNG voorop.
Maar huur een klasje scholieren in, en die boksen het in één dag voor elkaar.
Misschien iets voor de kinderburgemeesters? Want van hun papa's en mama's hoeven we het nl. niet te verwachten.