Tablet voor fiscus nog geen mobiele telefoon
Een tablet van de baas wordt door de Belastingdienst voorlopig niet gelijkgesteld met een mobiele telefoon van de werkgever. Tenzij de tablet echt noodzakelijk is voor het werk.
Een tablet van de baas wordt door de Belastingdienst voorlopig niet gelijkgesteld met een mobiele telefoon die door de werkgever wordt verstrekt. Maar als de tablet noodzakelijk is voor het werk, geldt niet meer de eis dat het apparaat voor 90 procent voor het werk moet worden gebruikt.
Noodzaak of niet
Staatssecretaris Frans Weekers zei dat woensdag in een debat in de Tweede Kamer. De fiscus ziet de tablet als een computer en niet als een telefoon. Dan geldt dat het gebruik 90 procent zakelijk moet zijn, anders wordt de tablet gezien als loon en moet er inkomstenbelasting over worden betaald.
Weekers vindt het "niet van deze tijd" dat hij als staatssecretaris voor zou schrijven "hoe groot het schermpje moet zijn wil het aangemerkt worden als telefoon of als computer". Hij wil dat aan werkgevers laten, maar eist daarbij wel dat de tablet noodzakelijk is voor het werk van de werknemer. Hij denkt bijvoorbeeld aan Kamerleden, journalisten en vertegenwoordigers die veel op de weg zitten.
Plussen en minnen
De tablet simpelweg helemaal gelijkstellen met de mobiele telefoon, waar een eis geldt van 10 procent zakelijk gebruik, wil Weekers niet. Dat zou hem 100 miljoen euro aan gemiste belastingopbrengst kosten. Die schade treedt niet op bij invoering van het nieuwe 'noodzakelijkheidscriterium', want wat niet noodzakelijk is voor het werk gaat dan onder de inkomstenbelasting vallen. Dan levert Weekers 'plussen en minnen' op en kost hem per saldo geen geld.
Fiscale consequenties
Het gebruik van tablets is ook zeer in zwang geraakt bij gemeenteraden en colleges, die daardoor papierloos kunnen vergaderen. In de praktijk blijkt dat niet elke overheidsorganisatie zich even goed bewust is van de fiscale consequenties van het uitdelen van tablets aan medewerkers. Als een tablet niet 'strikt noodzakelijk voor het werk' is, valt deze onder het gewone fiscale regime. Vanaf uiterlijk 1 januari 2015 is dat de Werkkostenregeling, die stelt dat maximaal 1,5 procent van het totale fiscale loon mag worden besteed aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers. Daarboven geldt een extra eindheffing van 80 procent. Maar werktelefoons vallen daar niet onder.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Het wordt wel lastig handhaven deze regel, als de beoordeling bij de werkgever wordt neergelegd. Die dat op zijn beurt weer moet verdedigen naar de ambtenaren van Reekers.
En wat te doen met de kosten van de gewenste Apps? Betaalt de werkgever deze kosten? En dus ook voor de "Angry Birds" en muziek die gedownload ? Gaan we die aankopen van 99 cent ook registreren, declareren en fiscaal afwegen?
Een werkgever die zijn "mobiele" medewerkers naast een smartphone, een laptop ook nog een tablet geeft zal het moeilijker aannemelijk kunnen maken dat de tablet zakelijk wordt gebruikt. Als deze de laptop bij die medewerkers vervangt door een tablet lijkt dat me een betere reden om het aannemelijk te maken dat het apparaat voornamelijk zakelijk wordt gebruikt.
Het is jammer dat een BYOD oplossing nog teveel stuit op praktische beveiligingskwesties, want ik denk dat de uiteindelijke oplossing in de sfeer van BYOD gezocht moet worden. De medewerker die zelf bepaalt met welk apparaat hij het liefste werkt. Maar misschien zijn werknemers, net al ik, bereid om te leven met de beperkingen die hen opgelegd worden bij de inzet van hun eigen spullen voor de zaak.
Wellicht dat hiermee een deel van de discussie voorkomen kan worden.