Advertentie
digitaal / Redactioneel

SVB, waar was de CIO?

En weer is er een ICT-debacle te melden. De SVB staakt het programma SVB Tien, omdat een significant deel van de benodigde software niet aan de praat is te krijgen. Er blijkt helemaal geen CIO meer te zijn geweest.

03 september 2014

En weer is er een ICT-debacle te melden. De SVB staakt het programma SVB Tien, omdat een significant deel van de benodigde software - het zogeheten multi-regelingen-systeem - niet aan de praat is te krijgen.

Volgens onderzoekers van Gartner zou het 18 maanden kosten om het MRS voor de uitvoering van kindregelingen te voltooien - en daar mogen we een navenant aantal miljoenen aan kosten bij denken. Stoppen, dus, schreef staatssecretaris Jetta Klijnsma alvast aan de Kamer, al voordat de ingehuurde deskundigen hun eindrapport afhebben.

MRS was een ambitieus project dat als fors 'sluitstuk' van SVB Tien alle regelingen van de SVB moest gaan ondersteunen, zoals de AOW, de kinderbijslag en tegemoetkomingen. Eén groot softwarelandschap van leverancier Oracle moest daartoe ingericht worden, uniek in de wereld volgens SVB zelf. Het blijkt niet te kunnen. Een deel is af (rond vrijwillig verzekerden) en een deel komt niet af (rond kindregelingen).

Schrijnend is dat Klijsnma en passant moet melden dat 'de oorspronkelijke business case uit 2006 is achterhaald, zowel voor wat betreft de kosten als de baten. De baten van SVB Tien zijn in belangrijke mate zonder het multi-regelingen-systeem gerealiseerd.'

Waar was de CIO die dit soort zaken in de gaten houdt? Die was er kennelijk niet meer. Klijnsma schrijft de Kamer dat er een CIO komt 'die voortaan de ICT projecten bij de SVB aanstuurt. Deze CIO valt direct onder de Raad van Bestuur.' Vreemd, want dient een organisatie als de SVB niet al een CIO (chief information officer) te hebben? Nóg vreemder, als we ons realiseren dat de SVB aan het begin wel dégelijk een CIO had, namelijk Marjolein ten Kroode, die van 2005 tot 2009 ook vice-voorzitter van de RvB van SVB was.

In een interview ter gelegenheid van haar nominatie als CIO of the Year 2009 zegt zij: 'De herziening van het dienstverleningsmodel was een onderdeel van het in 2005 ingezette veranderprogramma SVB 2010. Vasthouden aan deze visie was een absolute voorwaarde om succesvol te kunnen zijn. Een andere bepalende factor is de manier waarop we projecten hier organiseren: altijd op basis van een businesscase, via Prince2, eventueel gesplitst in deelprojecten van maximaal zes maanden en alles onder architectuur. Er is de afgelopen jaren dan ook niet één project mislukt.'
 

Ergens is er iets misgegaan met de CIO-functie bij de SVB. ICT moet je goed onderhouden, maar ook de CIO-functie heeft onderhoud nodig. Geen ICT is geen optie, het ontbreken van een CIO die in de gaten houdt of de ICT-inspanningen wel zin hebben is óók geen optie.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

N. van Koll / ambtenaar
Hier is de CIO



Ten Kroode is sinds 2009 voorzitter van de raad van bestuur van GGZ Rivierduinen. Behalve bestuurlijke ervaring in de zorg heeft zij ervaring in het verder brengen van digitale dienstverlening. In 2008 werd Ten Kroode gekozen tot ICT Personality van dat jaar. Zij kreeg de prijs, omdat ze ict met succes had ingezet bij de grootschalige vernieuwing van het uitkeringstraject binnen de Sociale Verzekeringsbank

en

Voorzitter Raad van Bestuur bij GGZ Rivierduinen

Toezicht bij Voorheen Voorzitter Bestuur Amstelwijs; Adviesraad CJIB. Momenteel toezichthouder bij RDW en NICTIZ

Consultatiedocent Executive Change Management bij Sioo, interuniversitair centrum voor organisatie- en veranderkunde



Advertentie