Proef met Common Ground voor stemlokalen
Om gemeenten tijd te besparen, experimenteert Open State Foundation met het automatisch ophalen van gegevens uit stembureausoftware.
Het stemlokaalnummer, de openingstijden, de aanwezigheid van een gehandicaptentoilet, het adres en de precieze coördinaten van een stembureau… Informatie over stemlokalen wordt door gemeenten opgeslagen in stembureausoftware en ook nog eens overgetikt voor de website Waar Is Mijn Stemlokaal. Dat kan makkelijker.
Op 15 maart 2023 vinden de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen in Europees Nederland plaats, alsook de eilandsraads- en kiescollegeverkiezingen in Caribisch Nederland. In de aanloop naar de verkiezingen verzamelt Open State Foundation informatie over alle stemlokalen in Nederland. Deze gegevens zijn als open data beschikbaar op Waar Is Mijn Stemlokaal. Dit jaar werkt de website voor het eerst deels volgens het Common Ground-principe.
Direct van de bron
Het idee van Common Ground is dat data direct afkomstig is van de bron en dus niet telkens opnieuw worden gekopieerd, ingevoerd en opgeslagen. Voor Waar is mijn stemlokaal werkt Open State Foundation samen met ict-leverancier Partners 4 IT. ‘Zij maken hun software Stembureaumanager geschikt om data te exporteren volgens ons spreadsheet-format,’ zegt ontwikkelaar Sicco van Sas van Open State Foundation. ‘Voor een gemeente betekent dat voortaan het eenmalig exporteren en uploaden van gegevens, in plaats van handmatig ons webformulier in te vullen.’
‘Voor een gemeente betekent het voortaan het eenmalig exporteren en uploaden van gegevens.'
Eerste proef
Het gaat om een eerste proef. Er is weliswaar een standaard, ontwikkeld door VNG, die elke verkiezing wordt aangepast, maar desondanks wijken er soms zaken af. En verandert er iets in de informatie, dan moet de gemeente dat nog wel handmatig doorgeven. Open State Foundation werkt met de leverancier aan een API, zodat zulke wijzigingen in de toekomst automatisch worden doorgevoerd. Naast Stembureaumanager zijn er ook andere programma’s op de markt om stembureau-informatie in op te slaan. Gemeenten die deze programma’s gebruiken, geven de informatie voorlopig nog op de ouderwetse manier door.
Succesverhaal
Waar Is Mijn Stemlokaal bestaat sinds 2017. In dat jaar creëerde de stichting zelf een dataset door alle gemeentelijke websites af te zoeken naar informatie over stemlokalen. Sinds 2018 zijn VNG en BZK bij de website betrokken en is de site geprofessionaliseerd. Gemeenten kunnen informatie aanleveren door een webformulier in te vullen. Ruim 80 procent deed dit in 2022. De overige data vult de stichting handmatig aan. De open dataset wordt onder meer gebruikt voor kaarten op nieuwssites en voor analyses na de verkiezingen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.