Advertentie
digitaal / Column

Stappenteller

Deze week kreeg ik een Becel Stappenteller gratis bij mijn boodschappen in de supermarkt, in dezelfde week dat ik gevraagd werd door InnosportNL om mee te denken over innovatie en sport.

14 oktober 2009

It got me thinking.

 

We zijn het misschien gewoon gaan vinden, dat soort van cadeaus, maar dat is het eigenlijk niet. Tien jaar geleden was zo'n stappenteller nog een duur en luxe apparaat. Maar dankzij het extreme innovatietempo in de IT-hoek kijken we er niet meer van op. We kijken ook niet meer op van een DVD-speler die minder kost dan twee films of van een gratis mobiele telefoon. Het is een trend die de komende twintig jaar in alle hevigheid door zal zetten en die ingrijpende consequenties zal hebben voor hoe we sporten en bewegen.

 

Binnen tien jaar is er voor iedereen die dat wil een persoonlijke gezondheidscoach op zijn mobiele 'telefoon'. Voor wie nu vast een tipje van de sluier wil oplichten voor zichzelf zijn er twee 'apparaten' om naar te kijken: de Nintendo Wii voor in huis en de iPod van Apple samen met de Nike+ sensor. De Wii is nu een jaar of drie op de markt en het is een revolutie. De bediening is sensationeel, in plaats van knopjes om een poppetje in beweging te krijgen kun je gewoon de echte beweging uitvoeren, en het poppetje op het scherm voert dat netjes met je uit. Computertennis is opeens gaan lijken op echt tennis.

 

Vorig jaar bracht Nintendo de Wii Fit uit, waardoor de spelcomputer opeens een serieuze concurrent van de gym is geworden. Binnen tien seconden ben je vergeten dat je staat te fitnessen in je huiskamer.

 

Een jaar of vier geleden lanceerde Apple samen met Nike een tweede doorbraak op weg naar je persoonlijke gezondheidscoach. Mensen met een iPod kunnen voor een schappelijk bedrag (30 euro) een sensor kopen die je in of op je schoen draagt. Het ding is vederlicht, je merkt er niets van. Het telt je stappen en meet de tijd dat je voet contact heeft met de grond, en op basis daarvan maakt het een verrassend betrouwbare schatting van de snelheid en de afgelegde afstand. Iedere kilometer krijg je een update via je koptelefoon, met je afgelegde afstand en je huidige snelheid. Thuis maakt je iPod via je computer contact met de Nike-website. Daar kun je zien hoeveel je in totaal gelopen hebt en kun je doelen met jezelf afspreken, 100 kilometer in vier weken bijvoorbeeld.

 

Het klinkt misschien niet heel revolutionair, maar als ik een doel met mezelf heb afgesproken via de Nike website is de kans ongeveer 100 procent groter dat ik ga hardlopen als het regent.

 

De Wii en de iPod-Nike sensor zijn al behoorlijk goed. En zoals dat gaat, over tien jaar zullen we ze ervaren als schattig en primitief, zoals we nu nostalgisch kijken naar de zwart-wit TV en de eerste spelcomputers (pong!). De reden daarvoor is dat de techniek zich achter de schermen razendsnel ontwikkelt. Sensoren voor GPS, hartslag, kompas, temperatuur enz. worden steeds beter en spotgoedkoop, zo ongeveer gratis.

 

De rekenkracht van mobiele computers zoals de iPhone en de Google telefoon verdubbelt iedere achttien maanden terwijl de prijzen blijven dalen. Over een jaar of tien kun je met een druk op de 'knop' voedingsadvies, drinkadvies, slaapadvies, ontstressadvies en trainingsschema's krijgen. Het apparaat krijg je gratis van je werkgever en/of je zorgverzekeraar of bij een pakje boter in de supermarkt. De technische puzzelstukjes liggen eigenlijk klaar, de grote vraag is wie de puzzelstukjes aan elkaar gaat knopen. Om dat goed te kunnen doen is er veel kennis en ondernemerschap nodig.

 

De grap is: die kennis is er voor een groot deel al. Dankzij het (top)sportonderzoek in Nederland weten we al veel over voeding, bewegen, mentale en fysieke fitheid. De missie van InnosportNL is om die kennis te integreren om veel gouden medailles te scoren. Daar ben ik erg voor, en ik zou er ook graag veel geld mee verdienen. Want als het werkt om gouden medailles te halen, dan werkt het vast ook voor jou & mij of fitter te worden. Nederland kan in de zoektocht naar de perfecte digitale coach een goede rol spelen. Koppel aan de olympische ambities investeringen in opleidingen voor sport en techniek, en koppel ondernemerschap en sport beter aan elkaar.

 

Want als we dan toch de Olympische Spelen van 2028 organiseren, laten we dat dan doen op een manier waar we niet alleen veel medailles aan overhouden, maar ook geld mee verdienen.

 

Frans Nauta

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Martin
Frans,

je slaat de spijker op z'n kop; bedrijfsleven pikt dit ook op, kijk eens naar Smarter Planet initiatief van IBM
Advertentie