Advertentie
digitaal / Nieuws

Kabinet wil minimumsnelheid bij 5G

Buitengebieden moeten een sneller mobiele internetverbinding krijgen. Volgens staatssecretaris Mona Keijzer (EZ) kan dat door minimale snelheidseisen voor mobiel internet in te voeren bij het uitgeven van de frequenties voor supersnel mobiel internet.

15 februari 2019

Buitengebieden moeten een snellere mobiele internetverbinding krijgen. Volgens staatssecretaris Mona Keijzer (EZ) kan dat door minimale snelheidseisen voor mobiel internet in te voeren bij het uitgeven van de frequenties voor supersnel mobiel internet.

Veiling

Dat stelt ze in een reactie op een rapport, in opdracht van EZ opgesteld, naar de dekkingseisen voor de 5G-frequenties. De ontwikkeling van deze nieuwe generatie mobiele communicatie is in volle gang, en de rijksoverheid moet daarvoor radiofrequenties beschikbaar stellen aan mobiele providers. Die veiling van frequenties moet volgend jaar plaatsvinden.

Buitengebieden

Uit het rapport blijkt dat de huidige dekking van mobiele netwerken is in Nederland al heel breed en snel is. Gemiddeld halen gebruikers van mobiel internet al een snelheid van bijna 60 megabit per seconde (Mbps). Maar in buitengebieden is dat gemiddeld veel lager, zo’n 4 Mbps. En die minimumsnelheid wordt ook na de veiling van de frequenties niet veel hoger, denken de opstellers. Sommige plekken zijn overigens helemaal verstoken van mobiel internet.

Basisbehoefte

De staatssecretaris wil daarom een hogere minimumsnelheid als eis stellen bij de veiling. ‘Er zijn nog altijd plekken in Nederland waar de mobiele netwerkdekking buitenshuis onvoldoende is, bijvoorbeeld omdat het aanbieden op de locaties voor operators commercieel niet-rendabel is. Dat wil het kabinet oplossen bij de komende veiling. Immers kan snel vast en mobiel internet, overal beschikbaar en voor iedereen inmiddels worden gezien als basisbehoefte.’

Dekkingskaart

Door bovendien de rand van de dekkingsgebieden als meetpunt te nemen, denkt Keijzer dat er minder witte vlekken op de dekkingskaart zullen komen. Het rapport stelt voor om mobiele snelheden van 10 Mbps (in 2026),  als absolute minimumeis in te voeren op de slechtste punten in de landelijke dekking. Daarmee gaat de snelheid voor Nederlanders gemiddeld naar meer dan 100 Megabit per seconde (Mbps). ‘De maximum snelheid dichter bij een netwerkantenne zou dan zelfs twintig keer zo hoog, boven de 2 Gigabit per seconde, komen te liggen.’

Frequenties

Maar de vraag is of iemand in de nabije toekomst wat heeft aan zulke snelle verbidingen. De meest geavanceerde mobiele apparaten kunnen een snelheid van maximaal 600 Mbps aan, maar de meeste telefoons halen nog niet de helft daarvan. Er zitten ook nadelen aan: de opstellers van het rapport denken dat mobiele providers met de nieuwe frequenties minder aandacht zullen geven aan de oude 3G-frequenties en zich meer op 4G en 5G zullen richten. Daar zijn wel relatief nieuwe toestellen voor nodig. Oudere mobieltjes maken vaak nog geen gebruik van die frequenties.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Joop
Ik protesteer! Er is een grote bevolkingsgroep die zeer veel last heeft van de draadloze communicatie. Deze mensen kunnen niet meer op dezelfde manier functioneren als mensen die schijnbaar geen last hebben. Bij sommigen is het zelfs zo erg dat ze de deur van hun huis niet meer uitkomen. Overal last hebben van de gevolgen van straling. Het wordt tijd dat het uitrollen van techniek die bewezen heeft schade te veroorzaken aan de gezondheid wordt gestopt. Het wel uitrollen is crimineel, maar het zal wel weer zo zijn dat wer een enkeling loopt te geilen op macht en poen of de volgende miljoenen bonus.
Dennis
Joop: Welk bewijs?
Liesbeth / Burger
Het tegendeel is evenmin bewezen en het lijkt mij raadzaam om hier terughoudend mee om te gaan totdat duidelijk is wat er nu wel en niet klopt als het om de gezondheidrisico's gaat. Denk bv. aan Softenon of kankerverwekkende bestrijdingsmiddelen waar (te laat) duidelijk werd dat er wel degelijk risico's zijn. Het gaat hier vaak om effecten die pas over langere termijn zichtbaar worden.
Advertentie