Advertentie
digitaal / Nieuws

Slimme software kan agenten helpen

Politieagenten en andere mobiele hulpverleners kunnen zelfredzamer en efficiënter worden met behulp van intelligente software.

24 mei 2011
Politieagenten en andere mobiele hulpverleners kunnen zelfredzamer en efficiënter worden met behulp van intelligente software. Zij kunnen zich dan richten op de taak waar zij op dat moment specifiek mee bezig zijn.

Omgevingsbewust

Niet alle informatie die politieagenten tijdens hun werk binnenkrijgen, bijvoorbeeld van hun meldkamer, is even nuttig, constateerde Jan Willen Streefkerk. Voor TNO onderzocht  hij samen met politie-organisatie VTSPN hoe die informatievoorziening beter kan. Afgelopen vrijdag promoveerde hij op dat onderzoek. Streefkerk ontwikkelde een 'omgevingsbewuste dienst' die - in het geval van de agent - informatie uit geografische databases en politiedatabestanden met elkaar in verband brengt en op de zakcomputer van de agent presenteert. 

 

Betere beslissingen

De software zorgt ervoor dat de informatie relevant en actueel is voor de locatie waar de agent zich bevindt en alleen wordt gepresenteerd als dat binnen de prioriteiten past. Omdat met de software minder communicatie nodig is tussen meldkamer en agent en de laatste daardoor minder overbodige informatie over zich heen krijgt, kan hij zelfstandiger besluiten. "Een wijkagent kan bijvoorbeeld snel nagaan of ergens een samenscholingsverbod geldt", aldus Streefkerk. Een test met 30 omgevingsbewuste PDA's bij de Groningse politie verliep succesvol. "We zagen in de praktijk dat er niet per se sneller werd besloten, maar wel beter."

 

Hulpverleners

Streefkerk hoopt dat het politiesysteem landelijk kan worden doorontwikkeld. “We zijn nog steeds in contact met VTSPN.” Bij TNO onderzoekt hij nu of dergelijke software ook bij brandweer, ambulance of Defensie is in te zetten. 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Huib van Kollenburg / Executive manager
Eerst maar eens de basis applicaties op orde brengen. Daarna voor elke vernieuwing eerst business case maken; hoeveel meer misdrijven hiermee gaan worden opgelost tegen wat voor kosten. Projecten die langer duren dan 6 maanden zijn bij voorbaat verdacht.
Marc Vloemans / Voorzitter OSSLO
Beste redactie,
Mag ik uit het embleem op de politiepet (van het begeleidende plaatje) opmaken dat het gaat om een Microsoft-pet gaat. Onder het motto "die pet past ons allemaal" ?
Peter / Projectmanager
Die M$-pet klopt natuurlijk van geen kanten met de OSS-richtlijnen van de overheid en met de huidge vendor-lockin binnen politie (applicaties, scripting, etc.)
Advertentie