Advertentie
digitaal / Nieuws

'Schengen-informatiesysteem is bodemloze put'

Het al jaren voortmodderende Schengen Informatie Systeem II (SIS II) van de Europese Unie loopt verdere vertragingen en kostenverhogingen op, ook voor Nederland

29 oktober 2011

Het al tien jaar voortmodderende Schengen Informatie Systeem II (SIS II) van de Europese Unie loopt verdere vertragingen op en wordt weer kostbaarder, blijkens een stuk in het Belgische blad Data News. Dat heeft directe gevolgen voor de kosten die de Nederlandse overheid daarvoor maakt.

Databank

Het SIS II is de opvolger van het oorspronkelijke Schengen Informatie Systeem dat is opgezet om binnen het Schengen-gebied informatie te kunnen uitwisselen over op te sporen personen (gezochten, vermisten) of voorwerpen (voertuigen, vuurwapens, identiteitsdocumenten, bankbiljetten). Elk land houdt een eigen nationaal 'N-SIS' in de lucht dat de centrale database van het 'C-SIS' voedt. Het modernere SIS II voegt onder andere het gebruik van biometrische data toe aan het systeem.

Vertraging

Op dit moment staat de oplevering van het centrale SIS II gepland voor eind maart 2013. 'Maar ook daar zal weer vertraging op zitten', zegt Carl Cracco, commissaris bij de Belgische federale politie en projectleider voor het Belgische gedeelte van SIS II, tegenover het ICT-blad Data News. 'Ik weet niet waarop de Commissie wacht om dat aan te kondigen aan de Raad en het Parlement. Ze lijken altijd tot de laatste minuut te wachten om hen te melden dat ze het niet gehaald hebben.'

NL-SIS II

De kosten die de Nederlandse overheid maakt voor het Nederlandse deel van het systeem (NL-SIS II) zijn rechtstreeks afhankelijk van de ontwikkeling van het centrale systeem door Brussel. Uit het overzicht van 'herijkingen' van grote ICT-projecten op het online ICT-Dashboard van de rijksoverheid is te zien dat sinds het begin van het project in 2005 de oorspronkelijke schatting van 8,6 miljoen euro in vijf stappen jaarlijks is opgehoogd naar 22,8 miljoen euro in augustus 2010. De verwachte einddatum schoof even hard mee van 2007 naar 2013. "Deze kosten worden in het bijzonder gemaakt voor het langer in stand houden van het projectteam NSIS II", meldde minister Hirsch-Ballin, "omdat er aanpassingen moeten worden doorgevoerd naar aanleiding van een wijziging van de internationale specificaties van het CSIS II en er extra werkzaamheden moeten worden uitgevoerd ten behoeve van de komende testfasen van het CSIS II en de aansluiting op het NSIS II."

Miljoenen

Het centrale SIS II had halverwege 2010 al meer dan 95 miljoen euro gekost en zou toen naar verwachting bij de afronding  in 2013 130 miljoen kosten. Een nieuw Europees agentschap in Tallin, dat onder andere het projectbeheer over SIS II moet voeren, gaat begin 2012 van start. Ondertussen blijft de ontwikkeling van het systeem in Straatsburg.
 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie