Advertentie
digitaal / Nieuws

Ruim vijf procent Nederlanders slachtoffer identiteitsfraude

Identiteitsfraude komt regelmatig voor, blijkt uit een onderzoek. Minister Spies wil extra aandacht voor het gebruik van kopietjes van identiteitsbewijzen.

20 maart 2012

Identiteitsfraude komt regelmatig voor, blijkt uit een onderzoek in opdracht van BZK. Minister Spies wil extra aandacht voor het gebruik van kopietjes van identiteitsbewijzen en ook hacktesten door studenten laten uitvoeren.

Fraude
In een kamerbrief over de toekomstbestendigheid van de identiteitsinfrastructuur gaat Spies onder andere in op een vorig jaar door minister Opstelten al beloofd onderzoek naar de toename van identiteitsfraude. Uit een steekproef blijkt dat 5,6 procent van de Nederlanders aangeeft ooit slachtoffer te zijn geweest van een vorm van identiteitsfraude. Bij het nieuwe Centraal Meld- en informatiepunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) zijn in 2011 222 gevallen gemeld (2010: 174). Maar de precieze omvang van de fraude blijft onduidelijk; daar wil Spies nog nader onderzoek naar laten doen.

Kopietjes
Wat al wel opvalt is het aantal fraudegevallen met kopietjes van identiteitsbewijzen. Misbruik van die veelgebruikte kopietjes is eenvoudig. Spies wil in ieder geval de burger daarover voorlichten. "Eenvoudige maatregelen als het schrijven van doel en datum op de kopie, zal misbruik bij een andere organisatie of op een andere datum al kunnen voorkomen." Spies hoopt ook een impuls te geven aan de deskudigheid van medewerkers burger- en publiekszaken, die er immers voor moeten zorgen dat de kwaliteit van de gegevens over burgers in de GBA op niveau blijft. Het goed kunnen beoordelen van brondocumenten is een voorbeeld.

DigiD
Ook op de digitale infrastructuur gaat Spies nader in. Momenteel werkt BZK aan vervanging van de software achter DigiD. Die zal over een paar maanden klaar zijn, waarna er ook ruimte is voor nieuwe functionaliteiten. Eén daarvan is het aanvragen van een DigiD voor Nederlanders in het buitenland. Maar het hogere betrouwbaarheidsniveau dat eigenlijk voor elektronische identificatie nodig is, valt met DigiD niet te behalen. Over het toevoegen van dergelijke functionaliteiten aan de Nederlandse Identiteitskaart - resulterend in de 'eNIK', is nog steeds geen beslissing genomen. Spies wil een besluit daarover deze zomer aan het kabinet voorleggen.

Hacken

Aan een suggestie van Kamerlid Hachchi zal Spies gevolg geven. Een aantal universitaire studenten zal worden uitgenodigd in een gecontroleerde omgeving hacktesten (penetratietesten) uit te voeren bij overheidsorganisaties. Dat levert aan beide kanten ervaring op, zo is de gedachte. Wel zullen eerst de spelregels duidelijk moeten zijn, aldus Spies.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.P. Gemen
Het vaststellen van een identiteit wordt vaak verward met het maken van een kopie van een identiteitsbewijs. Dit zijn twee totaal verschillende zaken. De overheid dient hier zelf het goede voorbeeld te geven en te verbieden, dat departementen een kopie maken van identiteisbewijzen. Naar het slechte voorbeeld van de overheid meent tegenwoordig iedereen een kopie te moeten maken. Vaak wordt dan gedreigd met het onthouden van diensten als niet eerst een kopie kan worden gemaakt. Maar wat er werkelijk gedaan moet worden: het vaststellen van een identiteit blijft vaak achterwege.
Advertentie