Opsporingsambtenaren moeten kunnen digi-speuren
Doordat rechercheurs van opsporingsdiensten simpele taken als het bekijken van foto's op een mobieltje of social media bekijken uibesteden aan it-experts gaat er veel tijd verloren.
Misdrijven en fraudezaken worden eerder opgelost als opsporingsambtenaren en rechercheurs beschikken over simpele digitale basiskennis. Momenteel worden vrijwel alle zaken aan digitale experts overgedragen wat leidt tot lange wachttijden en overbelaste specialisten. Dat gaat ten koste van het onderzoek en de bestrijding van criminaliteit. Dat zegt Hans Henseler van Fox IT en lector E-discovery van de Hogeschool van Amsterdam.
Achterstand
Door de explosie van digitale informatie de laatste jaren, is het voor digitale experts steeds moeilijker om de zaken snel te behandelen. Deze specialisten moeten namelijk behalve ingewikkeld technisch speurwerk, ook de simpeler klussen doen, zoals foto's op telefoons bekijken of het surfgedrag van verdachten onderzoeken. Hierdoor raken experts overbelast en is er vaak een achterstand.
Foto's mensenhandel
Volgens Hans Henseler wordt het daarom hoog tijd dat de rechercheurs meer digitaal onderzoek gaan doen.. 'Het is toch zonde als een rechercheur in een telefoon van een verdachte bijvoorbeeld de afbeeldingen van dure auto's had kunnen zien in een vermogensdelict. Of bij mensenhandel, de foto's van slachtoffers. Tegen de tijd dat een expert de foto's levert zijn de vogels vaak al gevlogen. Vroeger bladerde een rechercheur toch ook even een ordner door als die opdook in een zaak?'
Opsporingssoftware
'Overigens is het niet altijd zo dat de mensen achterlopen. Vaak zie je toch dat jongere collega's de wat oudere bijstaan in het zoeken op facebook of twitter,' legt Henseler uit. 'Het ligt ook aan de verschillende achterhaalde computersystemen bij de politie. Soms moeten ze zelfs data vanuit het ene naar het andere systeem overtypen. Dat is ook niet bevorderlijk voor digitaal onderzoek.'
Opsporingssoftware
Met behulp van software dat Henseler voor opsporingsdoeleinden heeft ontwikkeld, hoopt hij die problemen op te lossen. De politie kan hiermee vanaf de werkplek over alle digitale aanwijzingen beschikken. Het programma sorteert de informatie ook , zodat er gemakkelijk verbanden kunnen worden gelegd. Ook open bronnen op het internet zoals social media worden daarbij gebruikt.
Telefoontje uitlezen
De opsporingsambtenaren hoeven daarvoor geen it-expert te zijn, zegt Hans Henseler. 'Het is net zo makkelijk als een vakantie uitzoeken op het internet of iets bij Wehkamp bestellen. Het is niet zo ingewikkeld. Als rechercheurs alleen al weten hoe ze een telefoontje kunnen uitlezen, laatst bezochte websites kunnen vinden of op social media kunnen speuren, worden misdrijven voortaan eerder opgelost.'
Hier zijn idd geen dure specialisten voor nodig. Een paar uurtjes onderzoek op internet levert vaak meer op dan dagenlang observeren en scheelt heel veel kostbare politie-uren.