Advertentie
digitaal / Nieuws

Provincie Groningen voorlopig niet 'zaakgericht'

De provincie Groningen staakt de invoering van een nieuw zogeheten zaaksysteem: onvoldoende gebruiksvriendelijk en niet veilig genoeg. De leverancier kaatst de bal terug.

09 oktober 2013

De provincie Groningen dreigt een miljoenenschade te lijden door het staken van de invoering van een nieuw zogeheten zaaksysteem: onvoldoende gebruiksvriendelijk en ook niet veilig genoeg. De leverancier kaatst de bal terug.


Anders werken
Gedeputeerde Staten heeft in september in een brief aan Provinciale Staten gemeld dat de invoering van het al vertraagde zaaksysteem is gestopt. Het systeem zou het bestaande 'stukkenstroomsysteem' ProMIS moeten vervangen en een centrale rol spelen in de nieuwe manier van werken, het 'zaakgericht werken'. Daarbij wordt op een efficiëntere manier gewerkt met digitaal bijgehouden dossiers die vanuit de hele organisatie toegankelijk zijn.

Ingewikkeld en onveilig
Maar tijdens de pilot die in de eerste helft van dit jaar bij twee afdelingen is uitgevoerd blijkt volgens GS dat het geselecteerde zaaksysteem Verseon van leverancier Circle Software onvoldoende gebruiksvriendelijk is en tot een hogere werkdruk leidt door het hoge aantal handelingen dat van gebruikers wordt verlangd. Het systeem zou ook niet aan de gestelde eisen rond beveiliging voldoen. Verder kon de leverancier geen duidelijke opleveringsplanning geven. En als vierde reden geeft GS: 'De invoering van zaakgericht werken blijkt een langdurig en ingrijpend proces te zijn, de overgang naar het nieuwe zaaksysteem bleek een te grote stap in dit proces.'

Organisatieverandering
Een door Computable gepubliceerde reactie van de softwareleverancier maakt melding van de 'weerstand die het zaakgericht werken vaak intern oproept.' [...] 'Systemen zoals die van ons worden doorgaans geïmplementeerd om anders en digitaal te werken. Niet alleen om de efficiency en dienstverlening van organisaties te verbeteren, maar ook om meer grip te krijgen op informatiestromen al dan niet vanuit ‘compliancy’-overwegingen. Het implementeren van zaakgericht werken is daarmee vooral een organisatieveranderingsproces. Veranderende werkwijzen vereisen visie, leiderschap, commitment en communicatie.'

2,8 miljoen
Het opzeggen van de overeenkomst met Circle Software levert de provincie een 'desinvestering' op van 450.000 euro, stelt GS. Met alle interne kosten erbij zou de totale schade volgens de ondernemingsraad echter ongeveer 2,8 miljoen euro bedragen. Voorlopig wil de provincie het ProMIS-systeem moderniseren en daarnaast een nieuwe opzet bedenken voor het alsnog invoeren van zaakgericht werken.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk van der Leest
Het was toch een pilot? Nu zijn er vragen en zijn er ook lessen: Veel geld voor een pilot?! Misschien toch te groot aangepakt? Of is de weerstand te groot en zijn er te weinig mensen die meewerken vanuit: How to make it work? Last van projectsaboteurs of... Of was het toch teveel technology gedreven. Of was het te groot, een oplossing voor een non-probleem.

Dus terug naar de basis, wat willen we, wat hebben we nodig, wat kunnen we...: Een mooi moment om mbv Appreciative Inquiry eens een goede evaluatie te doen die meteen bijdraagt aan de toekomst.



Werken aan de toekomst doe je samen vanuit je core!



Hartelijke groet Henk van der Leest

Harold Bijmolt / freelance informatiemanager
Inderdaad, een zaaksysteem implemeteren is een organisatie-veranderingsproces. Daarvoor is nodig dat er in een organisatie binnen en tussen afdelingen integraal gewerkt wordt. Ik ben benieuwd hoe de provincie groningen hier inmiddels invulling aan geeft. We kennen inmiddels genoeg voorbeelden van gemeenten waar men wel stapjes maakt.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Nog belangrijker is natuurlijk dat je wel het juiste systeem kiest. Wie was/waren er ook alweer verantwoordelijk voor deze blunder?
Advertentie