Advertentie
digitaal / Nieuws

Percentage externen bij BZK groeit

Het percentage ingehuurde externen is bij de rijksbrede agentschappen van BZK niet binnen de 10-procentsnorm te krijgen. Schatting voor 2013: 24,4 procent.

25 februari 2013

Het percentage ingehuurde externen is bij het BZK-departement wel binnen de voorgenomen perken te houden, maar bij de rijksbrede agentschappen van BZK zal dat op korte termijn niet lukken, meldt minister Plasterk. Voor heel BZK is de schatting voor 2013 maar liefst 20,7 procent.

Maximaal 10 procent
De Tweede Kamer stemde in 2010 in zijn geheel voor de norm van maximaal 10 procent inhuur van externen bij de overheid. Dat is voor BZK als geheel niet in één keer te realiseren en zeker niet zonder onverantwoorde consequenties, meldde de Plasterks voorganger Donner al in 2011. Plasterk meldt nu dat voor het kerndepartement BZK en de agentschappen BPR (Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten) en DHC (Dienst Huurcommissie) in 2013 die norm van 10 procent te behalen is. Maar de meeste agentschappen van BZK - die doorgaans rijksbreed actief zijn - komen daar niet bij in de buurt.

Kennis en expertise
De BZK-agentschappen waar het om draait huren meestal mensen in naar aanleiding van opdrachten van verschillende departementen en voor veelal tijdelijke projecten en/of vanwege specifieke kennis en expertise. ICT-kennis is - gezien de aard van het lijstje - een belangrijk onderdeel van die kennis. Het gaat om het SSC-IT DH (de IT-dienstverlener voor de 'Haagse vierkante kilometer'), P-Direkt (de gezamenlijke salarisadministratie van de departementen), Logius (beheerder van e-overheidsvoorzieningen), de Werkmaatschappij (onder andere inkoopsamenwerking en I-Interim Rijk), De Rijksgebouwendienst en FM Haaglanden (facilitaire dienst). Plasterk voorziet voor deze agentschappen tezamen een externe inhuur van 24,4 procent van het totaal in 2013.

Snijden onverantwoord
Strikte toepassing van de 10-procentsnorm zou bij deze instanties forse problemen in de taakuitoefening opleveren, denkt Plasterk. "De consequenties daarvan zijn naar mijn mening niet verantwoord." Voor P-Direkt geldt bijvoorbeeld dat en inzet nodig is op 'snel wisselende kennisgebieden' die nodig zijn voor de regelmatige aanpassingen aan het P-Direkt-systeem. Het vasthouden aan de 10-procentsnorm bij Logius zou het einde beteken voor projecten als MijnOverheid, DigiInkoop, eHerkenning en Standard Business Reporting.

Aanzienlijke toename
Over 2013 komt de geplande inhuur van BZK op 20,7 procent. De schatting over het afgelopen jaar 2012 is 17 procent. De inhuur neemt dus alleen maar toe. Wat de specifieke reden voor die stijging is, meldt Plasterk in zijn brief aan de Kamer niet, behalve: 'Het uiteindelijke percentage wordt mede bepaald door de totale ambtelijke kosten.' Plasterk denkt wel dat op langere terijn een reductie van het inhuurpercentage mogelijk is.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
van de 100 externen die rondlopen, zijn er zeker 80 niet nodig. de gemiddelde externe kost 130 euro per uur. daarnaast sturen internen naarhuis (soms door een externe)..... en dan hebben we een ministerdie zegt dat dit nodig is. plassterk moet alleen praten over zaken waar hij verstand van heeft .
john ten wolde / oud raadslid
Ben benieuwd naar drie dingen. Hoe lang huurt de overheid al zo'n groot percentage externen in. Wat zijn de meerkosten ten opzichte van vast personeel en tenslotte hoe zit het met de balkenende norm van deze mensen. Weet dat sommige ingehuurden (bv. van Cap) in het recente verleden 400.000 euro per jaar kostten.
Maria
Men kan wel zeggen dat 80% van de externen niet nodig zijn, dat makkelijk praten en zonder enig argument. Zonder externen is de rijksoverheid nergens, want de werkdruk van ambtenaren wordt dan te hoog en kennis / kunde ontbreekt. Ook bij Agentschappen van EZ lopen vele externen rond. Deze doen vaak geen ´bijzonder´ werk.... geen speciale ict kennis. Ze doen gewoon het werk wat gedaan moet worden. En dat allemaal omdat zo het aantal medewerkers (ambtenaren) lekker laag lijkt. Deze ´Capital P-ers´ werken er vaak al járen, doen hetzelfde werk als ambtenaren, maar hebben een minder contract. Met name pensioenopbouw is waardeloos. Volgens mij hebben ze nu niet eens een normale CAO. Het wordt tijd dat de politiek gaat inzien dat een kleinere overheid alleen kan als ze de consequenties durven te aanvaarden: tragere overheid, meer fouten, meer kans op fraude, te hoge werkdruk en geen aantrekkelijke werkgever zijn. En volgens mij lukt dat laatste steeds beter.
Advertentie