Advertentie
digitaal / Nieuws

Overheidsmarktplaats voor herbruikbare software

Waarom zou een gemeente zelf ontwikkelde software voor zichzelf houden als die software ook voor andere gemeenten handig is? Met hergebruik van software door overheden kan immers geld en tijd worden bespaard. Dat is de gedachte achter de net gelanceerde 'Marktplaats' van bureau NOiV.

13 augustus 2010

Marktplaats
Met de marktplaats beoogt NOiV (Nederland Open in Verbinding) hergebruik van software te concretiseren door informatie over de beschikbare software te ontsluiten en organisaties bij elkaar te brengen, ook voor initiatieven rond gezamenlijke ontwikkeling van nieuwe software. Verder moet de marktplaats een platform zijn voor ervaringen en 'best practices'. Het idee voor de marktplaats is ontstaan op de 'bestuurstafel decentrale overheden' die NOiV regelmatig organiseert.

Portal
Via een portal en een 'wiki' kunnen geïnteresseerde overheden informatie over de eerste beschikbare pakketten vinden of hun eigen softwareoplossingen voor hergebruik aandragen. NOiV nodigt ook uitdrukkelijk leveranciers uit om dienstverlening en alternatieve verdienmodellen rond hergebruikte software te bedenken.

Toepassingen
De eerste toepassingen op de marktplaats zijn de TerugMeldFaciliteit (voor het stelsel van basisregistraties) van de gemeente Rotterdam, het contentmanagementsysteem NetWriter van het RIVM, een Tracking & Tracing-module waarmee burgers de status van hun contact met de overheid kunnen volgen, een door ICTU ontwikkeld financieel systeem voor projectgefinancierde organisaties (op basis van de open-source software Compiere), en een oplossing voor beheerders van berichtenverkeer in de justietieketen (collaboration protocol agreement).

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rob Heimering / O&I adviseur gemeente
@Paul,

je schreef: "binnen no time zouden alle software bedrijven failliet zijn"
Ja zo lust ik er nog wel eentje:
De overheid is er niet om ICT bedrijfen in stand te houden met gemeenschapgeld.

Publiek geld voor onbtwikkeling betekent publiek gebruik toegestaan.
Als de wet dat verhindert moeten vlug die wet aanpassen!
herman / wao
gaarne meer duidelijkheid over portal en wiki. wat moet ik daar mee? NOIV is ook zo,n taal waar je geen wijs uit wordt. kunt U mij duidelijke taal uitleggen wat U bedoelt?
Gerdjan
Ik vraag me al langere tijd af, waarom binnen de overheid niet de regel geldt, dat alle software die in opdracht van de overheid (en dus met gemeenschapsgeld) wordt ontwikkeld per definitie 'publiek bezit' is en vrijelijk mag worden overgenomen.
Paul Coret / Adviseur
Daar zit hem de crux "in opdracht van". In 99% van de gevallen betekent het dat de software door externe private partijen wordt ontwikkeld. Deze blijft het intellectueel eigendom houden van de software. Als Firma X een programma ontwikkeld voor bijvoorbeeld schuldhulpverlening aan Gemeente X mag volgens Europese regelgeving deze dit niet gratis aan Gemeente Y leveren. Is ook logisch, binnen no time zouden alle software bedrijven failliet zijn. De overheid ontbreekt het zelf aan deskundigheid om software te ontwikkelen. De enige die dit wel is gelukt is mijn werkgever Wigo4it, die de 4 grote Gemeenten ondersteund voor wat betreft applicaties op het gebied van Uitkeringenadministratie, Re integratie en financiele hulpverlening. Voor meer info www.wigo4it.nl
Joek Hondius / Manager, Rem Automatisering
Software die *gemaakt* wordt met publieke middelen (belastinggeld) zou publiek bezit moeten zijn. Dat is ook om andere redenen gezond. (zie noiv.nl).

Als een private partij de bouw bekostigt mag ze later natuurlijk licentiegelden vragen.
Prima. Maar in de praktijk zie je echter vaak dat de applicatie *eigenlijk* via de klanten wordt ontwikkeld.

Kansen te over: Ik denk bijv. aan stemcomputers of de nieuwe basisregistratie.
Typisch een bodemloze-licentie-put van de gesloten jongens.
En in het hart van de overheid. Dat kan toch beter als duurzame Open Source?!

Het ligt dus bij de opdrachtgevers (overheden) om te zorgen dat er zoveel mogelijk als open source wordt gemaakt.
Niet elke opdrachtgever kan dat. En ook niet elke leverancier.

Ik vind die marktplaats dus een goed idee!

PS
@Paul: Hulde voor je werkgever, maar jullie zijn echt niet de enige.
Op het laatste NOIV congres zag ik een zaal vol.
Rob Heimering / O&I adviseur gemeente
Een leuk idee?

Nee, zelfs dat niet.
Want de nuttige bruikbaarheid schat ik in als "zeer beperkt" dan wel "nul".
Voornamelijk door het ontbreken van enige coördinatie: welke gemeente heeft de kennis in huis om te beoordelen of de aangeboden producten aan kunnen sluiten op het bestaande applicatielandschap?
Door wetgeving wordt elke gemeente min of meer gedwongen om alles-aan-alles vast te knopen.

Willen we dat 430 gemeenten "leuk gaan experimenteren" met een aantal open source initiatieven? De system integrators zullen er nu al van watertanden!

Pak nou toch gewoon een keer door en maak voor elk stuk benodigde functionaliteit één keer een stuk (NORA/GEMMA compliant, dus service oriënted) Open Source
Software, maar dan wel met centrale ondersteunde implementatie. Stem hier de ICT budgetten op af: Wil je als gemeente toch je eigen spullen (laten) ontwikkelen? Leg dan maar aan je inwoners uit welk stuk dienstverlening je daarvoor laat vallen.
(ZO dat is er uit!)
Joek Hondius / Manager, Rem Automatisering
@Rob Heimering,

Ik begrijp je volledig, dat zou ideaal zijn.

In mijn beleving verschillen de gemeenten/overheden nog teveel van elkaar om dat centraal voor elkaar te krijgen.

Kijk maar eens naar de lijst beruchte automatiseringsprojecen. Zelfs voor één overheid is het al lastig om zoiets te laten slagen.

Het OLO, wél voor alle gemeenten, heeft het relatief gemakkelijk omdat het niet met 430 legacy-situaties te maken heeft, kampt met grote problemen om de originele doelen te halen, en we moeten nog zien hoe het loopt als het live gaat. (Overigens gesloten source!)

Dat het maken van de functionele specificaties voor vele overheden tegelijk zeer moeilijk is zie je bijvoorbeeld jarenlange struikelproces van de GBA.
Het lag niet aande inzet.


Ik denk dat we het moeten hebben van een proces waarbij
-De overheid zorgt voor steeds meer specificaties, standaarden etc.
-Herbruikbare software steeds verder groeit
-Evolutie: de beste oplossingen worden groeien uit tot standaard omdat het werkt.


Zonder de open specificaties/standaarden verzint ieder weer een eigen oplossing.
Zonder open source is het niet duurzaam van doorgroei geen sprake.

Alles wat hierin helpt is welkom:
-misschien een marktplaats
-heel graag ook goede stukken functionaliteit die 'doorgepakt zijn' zoals je schrijft.
Advertentie