Advertentie
digitaal / Nieuws

Overheid verplicht steeds vaker extra beveiligingsstap voor DigiD

In 2023 werd er ongeveer 27 miljoen keer zonder twee-factor-authenticatie met DigiD ingelogd. Dat moet in 2024 verder afnemen.

22 februari 2024
DigiD
Shutterstock

Overheidsorganisaties vragen steeds vaker om twee-factor-authenticatie aan burgers die willen inloggen met DigiD. De twintig grootste DigiD-afnemers zijn inmiddels overgestapt naar verplicht inloggen met sms-controle of de DigiD-app.

Logius meldt op zijn officiële website dat het bij overheidsorganisaties steeds vaker nodig is om een tweede stap toe te voegen aan het inlogproces. De extra beveiligingsstap zorgt ervoor dat persoonlijke gegevens beter worden beschermd. In het afgelopen jaar werd er 308 miljoen keer met de app ingelogd en 145 miljoen keer met de sms-controle. De overige ongeveer 27 miljoen keer werd er nog zonder een van deze opties voor twee-factor-authenticatie ingelogd.

Overstap naar extra veilig inloggen

De overstap naar verplichte twee-factor-authenticatie voor DigiD is al geruime tijd aan de gang. Dat is nodig ook. Experts maken zich al langer zorgen over de bestaande mogelijkheid om nog met alleen een gebruikersnaam en wachtwoord in te loggen. Hoewel nog niet iedereen er gebruik van maakt, heeft inmiddels zo’n 98,7% van de huidige gebruikers naast een gebruikersnaam en wachtwoord ook de DigiD app of de sms-controle geactiveerd op zijn account. Voor bijna iedereen is inloggen op de extra beveiligde wijze dus mogelijk.

“Door een tweede stap toe te voegen aan het inlogproces, wordt het voor kwaadwillenden steeds moeilijker om toegang te krijgen tot een account of persoonlijke gegevens”, schrijft Logius.

Junior Adviseur Openbare Orde en Veiligheid

Gemeente Apeldoorn
Junior Adviseur Openbare Orde en Veiligheid

Teammanager Concernfinanciën

Gemeente Tilburg
Teammanager Concernfinanciën

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
In 2019 gaf 28 procent van de vrouwen en 16 procent van de mannen van 75 jaar of ouder aan nooit op het web te zitten. Ook van de 65- tot 75-jarigen zijn het vooral vrouwen die niet actief zijn. Dat waren er in 2019 volgens het CBS zo´n 453.000. Meer recent, 84 procent van de 65-75-jarigen maakt gebruik van internet thuis. Van de 65-75-jarigen heeft 65 procent een smartphone en 60 procent een tablet. Hoe gaan we dit probleem van digibeten oplossen met DigiD ? zie https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/14/453-duizend-nederlanders-hadden-in-2019-thuis-geen-internet#
Advertentie