'OV-chip in Rotterdam gaat door'
De proef om de ov-chip vanaf eind januari als enige vervoersbewijs toe te laten in de Rotterdamse metro moet doorgaan, vindt het CDA.
De proef om de ov-chip vanaf eind januari als enige vervoersbewijs toe te laten in de Rotterdamse metro moet doorgaan, vindt het CDA.
Maar een verdere ‘uitrol’ is niet vanzelfsprekend. “De proef is de beste manier om fouten eruit te halen. Maar als er nog een heleboel mis is, dan denk ik niet dat de staatssecretaris en anders de Tweede Kamer de strippenkaart in Amsterdam uitzet, voordat de problemen zijn opgelost”, reageerde gisteren CDA-Kamerlid Jan Mastwijk op het aantal reizigers dat vorig jaar in Rotterdam niet goed uitcheckte. Uit vertrouwelijke gegevens, in het bezit van het ANP, bleek dat zeker 220.000 reizigers in Rotterdam het afgelopen jaar vergaten uit te checken bij hun rit met de ov-chipkaart. Hierdoor betaalden zij te veel voor hun reis. De helft van hen heeft geld teruggevraagd.
Bij het instappen wordt een borg van 4 euro berekend en bij het uitchecken verrekend met de te betalen ritprijs. Wanneer in tram, metro of bus niet goed wordt uitgecheckt, wordt dit bedrag van de kaart afgeschreven. Zeker 100.000 mensen tekenden protest aan en hebben van vervoerder RET 2 euro of meer teruggekregen.
Desalniettemin vindt VVD-woordvoerder Charlie Aptroot net als CDA’er Mastwijk dat de ov-chip helemaal moet worden ingevoerd in Rotterdam. “Het is belangrijk dat de ov-chipkaart volledig gaat draaien in Rotterdam, als test voor de nationale uitrol. Als er grote problemen zijn, dan komt die uitrol er niet.”
De Kamer houdt vandaag een hoorzitting over de ov-chipkaart. Directeur Pedro Peters van de Rotterdamse RET wordt verwacht, naast vertegenwoordigers van andere vervoerders zoals de NS, maar ook mensen van de Consumentenbond en reizigersvereniging Rover.
SP-Kamerlid Emile Roemer ziet zijn gelijk bevestigd. Hij heeft vorig jaar meer dan eens navraag gedaan naar het aantal zogenoemde incomplete transacties in Rotterdam. “We hebben vreselijk moeten zeuren en leuren om die cijfers.” In Amsterdam, waar de ov-chipkaart ook al naast de strippenkaart in gebruik is, zullen de bedragen (van niet teruggegeven geld) volgens hem nog hoger liggen. Roemer neemt de zaak hoog op, maar een spoeddebat met staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) is nog niet aan de orde. Begin februari is een debat met Huizinga voorzien. (ANP)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.