Advertentie
digitaal / Nieuws

Grote storing werd veroorzaakt door probleem bij Defensie

De Algemene Rekenkamer doet al langer onderzoek naar het glasvezelnetwerk van de krijgsmacht dat de bron van de storing zou zijn.

28 augustus 2024
Militairen houden oefening
Ict van DefensieANP

De storing die sinds dinsdagavond voor problemen zorgt bij verschillende veiligheidsregio’s, overheidsdiensten en Eindhoven Airport, is veroorzaakt door een probleem in het Defensienetwerk. Het zou gaan om het glasvezelnetwerk NAFIN, dat eigenlijk niet offline zou mogen gaan. De Algemene Rekenkamer doet al langer onderzoek naar de bescherming van dit netwerk. De gevolgen van de storing voor de veiligheidsregio's waren woensdagmiddag grotendeels verholpen.

Teamleider Financiën en Control

OVER-gemeenten
Teamleider Financiën en Control

Projectleider Stedelijk beleidskader horeca

Yacht
Projectleider Stedelijk beleidskader horeca

Geen sabotage

Het ministerie van Defensie is zuinig met informatie over de storing. Het departement heeft de oorzaak van de netwerkstoring in beeld, maar er is nog geen volledige duidelijkheid, liet het ministerie woensdag weten. Het lijkt niet te gaan om sabotage.

‘Steeds meer systemen die vandaag zijn getroffen door de netwerkstoring worden hersteld. Daardoor kunnen de werkprocessen gefaseerd opstarten. Naar verwachting neemt dit nog enige uren in beslag’, aldus Defensie. ‘Op dit moment is er geen indicatie dat het gaat om een actie van kwaadwillenden.’

Glasvezelnetwerk

Volgens bronnen van RTL Nieuws zou het gaan om het Netherlands Armed Forces Integrated Network (NAFIN). Dat is een zwaarbeveiligd en zeer belangrijk netwerk voor de Nederlandse overheid. Meer dan 3000 kilometers glasvezelkabels in dit netwerk zorgen ervoor dat ministeries, hulpdiensten en 180 Defensielocaties met elkaar kunnen communiceren. Ook de NAVO-kazernes in België en Duitsland zijn met het zwaarbeveiligde netwerk verbonden.

Het is inmiddels duidelijk dat ook de storing op Eindhoven Airport, waar ook een militaire vliegbasis zit, werd veroorzaakt door het probleem bij Defensie. De meeste veiligheidsregio’s melden inmiddels dat het probleem is verholpen. Er hebben zich geen grote problemen voorgedaan door de storing, aldus een woordvoerder. De problemen met inloggen met DigiD zijn opgelost. Ook doen alle meldkamersystemen het weer, meldt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. 

Onmisbare systemen

‘De storing laat zien hoe onmisbaar IT-systemen zijn voor de continuïteit van dienstverlening van de overheid,’ zegt Ewout Irrgang van de Algemene Rekenkamer op X. ‘Die vitale infrastructuur wordt ook bedreigd met sabotage.’ Het onderzoek van de Rekenkamer verschijnt in november. Het moet onder andere antwoord geven op de vraag of er ‘heldere responsscenario’s bij incidenten zijn op het krijgsmachtnetwerk NAFIN' en of deze maatregelen voldoende zijn. Een betere lakmoesproef dan vandaag hadden ze zich waarschijnlijk niet kunnen wensen.

'Get used to it'

Ondertussen maken politici zich druk over de reactie van minister van Justitie en Veiligheid, David van Weel (VVD): Get used to it. Zo schrijft Songül Mutluer (GroenLinks-PvdA) op X: Als je vitale infrastructuur kwetsbaar is, heeft dat direct impact op je nationale veiligheid. Nee, daar mogen we niet aan wennen. We moeten zorgen dat we weerbaar en niet afhankelijk zijn.

Eerder op de dag zei Van Weel: Kwetsbaarheden gaan we altijd houden. De kwestie is hoe snel kunnen we zorgen dat we kunnen doorwerken als er een storing is, en hoe snel kunnen we de storing vinden en zorgen dat het weer online komt. Van Weel benadrukte ook dat overheid en bedrijfsleven weerbaarder moeten worden en dat daarvan al jaren werk wordt gemaakt. (ANP/Redactie)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Ondanks zijn staat van dienst heeft van Weel blijkbaar niet veel cyberkaas gegeten van onze zwakke IT infrastructuur. Een wel erg nonchalante opmerking "get used to IT" als het gaat om onze nationale veiligheid. Ik denk niet dat het snel went om binnenkort weer een nieuwe voertaal te leren door agressieve grensverleggende mogendheden (bezetting Romeinen, Spanjaarden, Fransen, Duitsers, Kozakken, Noormannen etc.).
P. Smit
Zeker weten dat het hier niet om een oefening ging?
Advertentie