Nuenen maakt glasvezel droom waar
Tot ongenoegen van de kabelsector kiezen de bewoners van Nuenen massaal voor het spraak-, televisie- en internetaanbod dat hen via het glasvezelnet van de coöperatie Ons Net wordt aangeboden.
Tot ongenoegen van de kabelsector kiezen de bewoners van Nuenen massaal voor het spraak-, televisie- en internetaanbod dat hen via het glasvezelnet van de coöperatie Ons Net wordt aangeboden.
Tweederde van de 7400 huishoudens in Nuenen die vorig jaar op het coöperatieve glasvezelnet zijn aangesloten, zegt zijn abonnement bij de lokale kabelexploitant UPC op en neemt een abonnement op het digitale televisieaanbod via ‘Ons Net’. Zij betalen daar 14 euro per maand voor. 6000 Huishoudens betrekken sinds de jaarwisseling voor een bedrag van 10 euro per maand ook hun telefonie via het coöperatieve net en 5400 gebruiken voor 16 euro per maand plus 20 euro vastrecht de internetverbinding van 10 Mbps.
De jaarwisseling was het uur van de waarheid voor de initiatiefnemers van het Nuenense glasvezelproject. De bewoners hebben een jaar lang gratis van de internetverbinding gebruik kunnen maken, onder meer door de subsidie uit het Kennisnetproject van het ministerie van Economische Zaken. “Zo’n 80 procent zet zijn kandidaatlidmaatschap van de coöperatieve vereniging Ons Net om in een volwaardig lidmaatschap”, zegt mede-initiatiefnemer Kees Rovers.
De kabelbranchevereniging Vecai beschuldigt de initiatiefnemers ervan, met belastinggeld de kabelexploitant UPC valse concurrentie aan te doen. De bedrijfstak moedigde VVD-kamerlid Charlie Aptroot aan de minister vragen te stellen over het doorsluizen van subsidiegeld naar een private partij.
Complex
Zoals in een uitgebreid artikel op de site van Netkwesties uit de doeken wordt gedaan, is de ontstaansgeschiedenis van Ons Net en de Netwerkexploitatiemaatschappij (NEN), de feitelijke eigenaar van het net, zeer complex. Dat komt onder meer doordat in de beginfase financierders huiverig waren in het project te stappen. Ook was de tijdsdruk hoog omdat de subsidieregeling waar het project mee van de grond kwam eind 2004 afliep
Formeel is de NEM voor 95 procent in handen van de coöperatieve vereniging Ons Net. De bewoners verkregen hun belang in die vereniging door het storten van de 800 euro subsidie uit de Kenniswijk-pot en het nemen van abonnementen op de dienstverlening.
VolkerWessels, de bouwer van het netwerk, heeft echter veel macht over de NEM, door zijn recht de directie samen te stellen en nieuwe aandelen uit te geven. In september nam het bouwbedrijf de resterende 5 procent van de aandelen in de NEM, inclusief de twee prioriteitsaandelen, over van de private Nuenense investeerder Abelshausen. Bovendien is de NEM bestuurder van Ons Net. Die situatie blijft bestaan tot naar verwachting in maart een nieuw bestuur wordt gekozen door de leden.
Belang
Volgens Kees Rovers is dat geen bedenkelijke constructie. VolkerWessels staat namelijk garant voor de lening van 6,5 miljoen euro die ABN Amro aan het project heeft verstrekt. “Zolang de lening niet is afbetaald, is er geen financier te vinden die niet uiteindelijk zeggenschap wil hebben over zijn investering. Maar VolkerWessels heeft er niets aan als de klanten, die ook aandeelhouder zijn, massaal weglopen. Dan ligt dat net daar, maar wordt het niet gebruikt. Er is dus een gezamenlijk belang.”
Hulp
De Vecai wijst ook op de betrokkenheid van de Nuenense woningcorporatie Helpt Elkander die zeer actief betrokken is geweest bij de opzet van Ons Net en ook een bijdrage van naar verluidt 2 miljoen euro in de kas deed. Het ministerie van Volkshuisvesting (VROM) tikte de corporatie daarvoor in mei 2004 op de vingers. De voorlichtster van het ministerie zegt echter dat een bijdrage leveren is toegestaan, zolang de corporatie geen deelneming of bestuurlijke binding heeft met de exploitatiemaatschappij. “Na gesprekken en een briefwisseling is vastgesteld dat de betrokkenheid van de corporatie conform de regelgeving is.” (Thijs Doorenbosch)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.