Advertentie
digitaal / Nieuws

Moeizame aanbesteding voor Dimpact

Het gemeentelijke verbond Dimpact, dat gezamenlijk software voor digitale dienstverlening inkoopt, krijgt een vervolgaanbesteding moeilijk van de grond. Alleen de huidige leveranciers zijn nog in de race.

18 januari 2012

Het gemeentelijke verbond Dimpact, dat gezamenlijk software voor digitale dienstverlening inkoopt, krijgt een vervolgaanbesteding moeilijk van de grond. Alleen de huidige leveranciers zijn nog in de race.

Kandidaten

Dimpact heeft zogeheten front- en midofficesoftware in gebruik die na een eerste aanbesteding door Atos is ontwikkeld, met Exxellence als onderaannemer. De overeenkomst over die software loopt halverwege dit jaar af en daarom is afgelopen jaar een nieuwe aanbesteding uitgeschreven, waarin aanvankelijk zes partijen als kandidaat naar voren kwamen.

Afvallers

Volgens een bericht in Computable zijn vier van de zes inmiddels afgevallen en willen alleen de leveranciers Atos en Exxellence, die het huidige Dimpact-systeem leveren, verder met de aanbesteding. Inter Access, Brein Informatisering, Logica (dat al de software voor het samenwerkingsverband GovUnited levert) en Pinkroccade zijn afgehaakt. Het bericht maakt melding van een tijdens de dialoogrondes steeds verder groeiend pakket van eisen, terwijl de juridiche voorwaarden strakker werden. Naast de mid- en front-office moest opeens ook functionaliteit voor documentbeheer en contentbeheer worden geleverd, tegen dezelfde kosten. De vier afhakende partijen geven aan het risico te hoog te vinden van de voorfinanciering die het bouwen van de software vergt.

Risico

Dat leveranciers hun vingers niet willen branden aan een project waarin gaandeweg meer eisen worden gesteld, is op zichzelf niet verrassend. Grote ICT-projecten lijden vaak aan het euvel van nieuwe eisen en daardoor uit de hand lopende kosten en planningen. Die vrees lijkt hier niet de enige reden voor de terughoudendheid. Ook de migratie naar de nieuwe software bij de deelnemende gemeenten en allerlei koppelingen met bestaande software zouden door de leveranciers moeten worden verricht.

Dimpact heeft inmiddels 30 gemeenten in haar gelederen, die samen goed zijn voor 1,2 miljoen inwoners.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie