Advertentie
digitaal / Nieuws

Administratieve lasten MKB gegroeid naar 8,2 miljard

Het bedrijfsleven voelt geen verlaging van de administratieve lasten, constateert onderzoeksbureau EIM. Alleen al voor het MKB bedragen die lasten 8,2 miljard euro.

22 mei 2013

Het bedrijfsleven voelt helemaal geen verlaging van de administratieve lasten, constateert onderzoeksbureau EIM. Alleen al voor het MKB bedragen die lasten 8,2 miljard euro.


Eerste meting in zes jaar
In 2007 is uit een diepgravend onderzoek geconcludeerd dat de administratieve lasten voor het bedrijfsleven in totaal 9 miljard bedroegen. In de zes jaren die er sindsdien zijn gepasseerd heeft de overheid maatregelen genomen om de lasten te verlichten. In de Voortgangsrapportage van het Programma Regeldruk Bedrijven van juni 2012 is gecalculeerd dat die lasten zijn verlaagd met 30 procent tot zo'n 6,5 miljard euro. Die conclusie is zonder meting getrokken. Maar uit een nieuwe 'quickscan' (met interviews onder 18 bedrijven, op 10-15 wetgevingsdomeinen) trekt EIM (Panteia) een andere conclusie. Alleen al voor het MKB (tot 250 medewerkers) bedragen de lasten nu 8,2 miljard euro - een stuk hoger dus. 

Kosten variëren
De kosten die bedrijven moeten maken om aan hun informatieverplichtingen jegens de overheid te voldoen, variëren met de omvang van het bedrijf. Per MKB-bedrijf lopen ze op van gemiddeld 5700 euro bij bedrijven met minder dan tien medewerkers tot 150.000 euro bij bedrijven met 100-250 medewerkers. Per werknemer varieert de administratieve last van 900 tot 2900 euro. Voor de kleinere bedrijven is dat circa 2 procent van de bedrijfskosten.

Theorie en praktijk
Dat het MKB de door de overheid beoogde verlichting van de administratieve lasten niet voelt, heeft volgens de onderzoekers meerdere oorzaken. Zo beschouwen MKB-bedrijven de goedbedoelde veranderingen van de overheid tot als lastenverzwaring omdat ze nu eenmaal eenmalige aanpassingskosten voor hun kiezen krijgen. De overheid legt ook onvoldoende de voordelen van nieuwe regelgeving uit. Of ze weten onvoldoende welke regelgeving eigenlijk voor hen bedoeld is - iets waar regelhulpen uitkomst kunnen bieden. De intermediairs die MKB'ers inschakelen om complexe regelgeving te overzien, nemen ook een deel van het kostenvoordeel van lastenverlichting weg. En dan is er nog de Europese regelgeving die er steeds weer bijkomt. De onderzoekers bevelen dan ook aan om aandacht te besteden aan deze punten.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

jacob lageveen / Entrepreneur
En wij betalen en betalen maar. Wanneer krijgen we nou eens wat terug?
Advertentie