Advertentie
digitaal / Nieuws

Rekentool lasten in trek

De rekentool Lokalelasten.nl wint steeds meer terrein in gemeenteland. De in 2014 gelanceerde tool van de Nijmeegse Rekenkamer en online dienstverlener Footsteps geniet inmiddels interesse van ruim veertig gemeenten.

26 augustus 2016

De rekentool Lokalelastenmeter.nl wint steeds meer terrein in gemeenteland. De in 2014 gelanceerde tool van de Nijmeegse Rekenkamer en online dienstverlener Footsteps geniet inmiddels interesse van ruim veertig gemeenten.

Prijswinnaar
Behalve Nijmegen hebben ook Leeuwarden, Zwolle, Tilburg en Zaanstad de webapplicatie in werking gesteld. De rekentool sleepte vorig jaar nog de Goudvink 2015 in de wacht, een jaarlijkse prijs van de Nederlandse Vereniging voor Rekenkamers & Rekenkamercommissies.

Inzicht in lokale lasten

Marcel van Dam, lid van de Nijmeegse Rekenkamer is enthousiast over de app, die zorgt voor minder WOZ-gelieerde proceskosten. ‘De gemeenteraad wilde eind 2013 graag meer inzicht in wie de lokale lasten dragen en wat ontwikkelingen hierin betekenen voor de Nijmeegse huishoudens.’ De Rekenkamer ontwikkelde daarop een lokale lastenmeter die in 2014 online ging. ‘Met onze webapplicatie kunnen raadsleden de begrotingsplannen van het college eenvoudig doorrekenen en alternatieve belastingplannen voorstellen.’ Gemeenten zijn jaarlijks geld kwijt aan inwoners die via bureaus bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van hun woning. Gemeenten moeten bij een terecht bezwaar proceskosten betalen. Van Dam: ‘Omdat onze lokale lastenmeter transparant laat zien hoe de WOZ-waarde is opgebouwd, ruimt het al veel vragen uit de weg.’


Vergelijkingen

Wooneigenaren kunnen eenvoudig vergelijkingen maken met andere gemeenten, zo meldt ontwikkelaar Footsteps. ‘Een wooneigenaar van een huis met een WOZ-waarde van 200.000 euro tikt in onze tool deze waarde in. Vervolgens vraagt onze tool of het een éénpersoons- of meerpersoonshuishouden betreft. In sommige gemeenten moet de eigenaar daarna ook nog het aantal te legen containers invullen. Als hij dat dan ingevuld heeft, geeft onze tool vervolgens een concreet overzicht van alle actuele, lokale belastingbedragen voor deze eigenaar.’ lokalelastenmeter.nl maakt ter vergelijking met andere gemeenten zoveel mogelijk gebruik van reële vergelijkingen. 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

jserle / Europa Commissie meepraat advies CDA
Transparantie lijkt me prima.

Maar laat het door de maker gemaakte programma dan ook openlijk rondgaan.

Verschillende jaren heb ik rondgekeken in `s lands gemeentelijke financiën voor mij en anderen in de politiek bleek het net zo duidelijk als "koffiedik" Dit vind ik toch wel verontrustend.

Het is wel duidelijk geworden met de bankencrisis hoe ondoorzichtig alles is als het over geld gaat. Het is een constante wedloop of strijd.

Die veranderd ook steeds weer.

Beveiliging / privacy contra de duidelijkheid en openheid.

. . Democratische controle door middel van techniek.

Of het nu over camera`s gaat of iets met computers

-ALS- dit alles niet breed en op de goede wijze is geïmplementeerd in het volk als samenleving komt er nog niet veel van terecht.

Overheid en de ICT wereld lijken tot nu toe elkaar af te stoten gezien de bodemloze-put van mislukte computerprojecten.

En het is zo met de techniek van vandaag dat de opslag van gegevens steeds minder tot bijna niets meer kost.

En dan toch het gestuntel om bij de gewenste gegevens te komen.

Het lijkt me gewoon domheid of langs elkaar heen werken in de bijna niet te ontwarren kluwen.

Indertijd heb ik samen met C.Rippen uit Hilversum gemeenteanalyse voor de ongeveer vierhonderd gemeenten in Nederland gedaan en op het web gepubliceerd.

Zijn programma heb ik nog.

Als éen van de weinigen in de "open-vorm" en zelfs daar snap ik helemaal niets van.

Terwijl ik al van af 1979 computer programma`s maakte. (AppleII)

En vorig jaar ook nog een cursus van een half jaar volgde om nog meer `feeling` te krijgen met computer-programma`s schrijven.

. . . Om nog even terug te komen op het onderwerp de gemeentelijke belastingen daarvan heb ik het idee :'Ze doen maar wat' Ze schatten in wat een beetje redelijk zou kunnen zijn.

Vandaar ook de landelijke verschillen.





Toine Goossens / Bestuurder wet- en regelgeving, ervaringsdeskundige gedrag en moraal
Fantastisch deze app transparantie voor raadsleden en voor burgers. Wat een innovatie!



Binnenkort is het dus ook mogelijk om de motieven van burgers om ver weg van hun werkplaats te gaan wonen goed tegen het licht te houden.



Ik voorspel dat het onbelast vergoeden van reiskosten woon-werk binnen vijf jaar tot het verleden behoort.
H. Wiersma / gepens.
Vergelijken van de belastingdruk is slechts één kant van het verhaal. Ik mis inzicht in de kosten van burgers voor andere gemeentelijke activiteiten. Pas met beide onderdelen (belastingdruk en kosten van andere gemeentelijke activiteiten) heb je volledig inzicht van de lasten voor burgers. Op deze rekentool alleen kunnen raadsleden en burgers echt niet blind varen.
Advertentie