Leveranciers helpen gemeenten met registratie software
Leveranciers helpen gemeenten voortaan met het op orde houden van de gemeentelijke softwarecatalogus, waar de gemeentelijke softwaregegevens in worden opgeslagen. Het ‘suggereren’ van software door leveranciers moet leiden tot een correcte registratie.
Leveranciers helpen gemeenten voortaan met het op orde houden van de gemeentelijke softwarecatalogus, waar de gemeentelijke softwaregegevens in worden opgeslagen. Het ‘suggereren’ van software door leveranciers moet leiden tot een correcte registratie.
Gemeenten helpen
Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING) meldt dat leveranciers ‘als geen ander weten welke pakketversie geïmplementeerd is bij een gemeente.’ Softwareleveranciers kunnen zodoende de softwarepakketen benoemen die gemeenten in gebruik hebben. Met deze ‘suggesties’ helpen zij gemeenten om de juiste keuze te maken bij de aanschaf van software.
Juiste informatie
Theo Peters, Productportfoliomanager GEMMA, legt namens KING uit waarom leveranciers en gemeenten beiden gebaat zijn met een goede registratie. 'Leveranciers hebben er belang bij dat de juiste versies van applicaties die operationeel zijn bij gemeenten inzichtelijk zijn. Zo is voor andere gemeenten inzichtelijk waar deze applicaties draaien. Niet alle gemeenten hebben deze informatie paraat.’ Gemeenten krijgen met de juiste softwareregistratie en een aantal ‘vervolganalyses’, die meer zicht bieden op bijvoorbeeld gebruik van standaarden en mogelijke aansluitingen op landelijke voorzieningen. ‘Ook mogelijke koppelingen tussen applicaties en toepassingen die nu niet volledig worden gebruikt worden daarmee beter zichtbaar’, aldus Peters.
Op welke manier worden er nu verkeerde keuzes gemaakt bij aanschaf van software door gemeenten?
Peters: ‘Bij keuzes rond de aanschaf van software is van belang wat het huidige landschap is, welke verbindingen met andere applicaties en voorzieningen aan de orde zijn en welke functionele eisen men wil invullen. Hoe beter het huidige applicatielandschap bekend is, hoe beter een afweging kan worden gemaakt welke functionaliteit nodig is en hoe die aan te sluiten is op reeds beschikbare systemen. Met name de mogelijkheid om aan te sluiten op bestaande applicaties kan beter worden ingeschat indien de juiste versie bekend is. Op dat punt kan makkelijk discussie ontstaan.’
Is een correcte softwareregistratie niet iets dat gemeenten zelf zouden moeten kunnen en werkt de hulp van leveranciers niet een bepaalde ‘luiheid’ in de hand?
Peters: ‘Ja, dat zouden gemeenten ook zelf moeten doen. Voor een goede grip op ICT zou elke gemeente in staat moeten zijn om zelf deze registratie op orde te houden. Deze optie die nu voor leveranciers beschikbaar is gekomen neemt die rol ook niet over. Een leverancier kan alleen signaleren dat een vermelding niet klopt of niet aanwezig is. Het is nog steeds aan de gemeente om die melding te valideren en over te nemen in de registratie van de Softwarecatalogus. Zie het als een terugmelding zoals we die ook bij basisregistraties kennen. De gemeente is en blijft de bronhouder en verantwoordelijke voor de correcte registratie.’
Heel veel draait echter om data. Sla data op een slimme manier op en zorg dat je die "eenvoudig" kunt benaderen vanuit verschillende gebruiksdoelen.
Bij het lezen over de overheid en ICT krijg ik steeds meer het gevoel dat de overheid zich laat afschepen met systemen die veels te veel geld kosten. Aangepraat door misselijkmakende mannetjes in dure pakken die deze peperdure spulletjes maar wat graag aansmeren. Het is toch maar geld van de overheid....