Advertentie
digitaal / Nieuws

Levend forum moet breedband impuls geven

Referentiemodel kan helpen voorkomen dat de markt voor aanbieders versnippert. Vanaf eind maart kan wie wil zijn zegje doen over een startdocument dat tot een referentiemodel voor breedbandontwikkeling moet uitgroeien. De commissie E-Norm, onder leiding van Roel Pieper, modelleert het forum naar de werkwijze van de Internet Engineering Task Force (IETF).

23 februari 2006

Referentiemodel kan helpen voorkomen dat de markt voor aanbieders versnippert.
Vanaf eind maart kan wie wil zijn zegje doen over een startdocument dat tot een referentiemodel voor breedbandontwikkeling moet uitgroeien. De commissie E-Norm, onder leiding van Roel Pieper, modelleert het forum naar de werkwijze van de Internet Engineering Task Force (IETF).

Volgens internethoogleraar en ICT-investeerder Pieper biedt de portalsite www.e-norm.nu begin april een leidraad voor gemeenten, woningcorporaties, adviseurs en ieder ander die betrokken is bij beslissingen over breedbandprojecten. Een deel behandelt zaken rond infrastructuur, een ander meer organisatorische kwesties, bijvoorbeeld rond aanbesteding.

Het opzetten van het forum is een invulling van een opdracht van het ministerie van Economische Zaken, die voortvloeit uit het advies van de Impulscomissie Breedband uit 2004. De overheid wil voorkomen dat in kleinschalige projecten steeds het wiel opnieuw wordt uitgevonden of dat eilanden ontstaan die in later stadium niet aan elkaar te koppelen zijn.

“Uit alle ervaring is inmiddels duidelijk dat een succesvolle exploitatie van breedbanddiensten niet kan zonder een forse schaalgrootte”, zegt Jelte Dijkstra die vanuit het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) secretaris is van de E-norm-werkgroep. “Interoperabiliteit is daarbij essentieel. We hebben dus al heel wat gewonnen als de ‘beslissende leek’, zoals we die wel noemen, eerst nadenkt over hoe kan worden aangesloten op de ‘buurprojecten’, voor er wordt geïnvesteerd in infrastructuur. Bovendien moet de portal gemakkelijk toegang geven tot een meer technische onderbouwing van keuzes.”

Pieper wilde voorkomen dat er een dik rapport als eindproduct zou worden gepubliceerd. Dat veroorzaakt vaak weerstand. “Het duurde geruime tijd voor we het eens waren dat het beter is een ‘levend’ forum op te zetten, waardoor de adviezen blijven aansluiten op de snel veranderende techniek en inzichten”, stelt Pieper. Hij verwees naar de Unix-gemeenschap waarmee hij de ervaring heeft dat zo’n dynamisch inspraakmodel goed werkt en tot brede acceptatie leidt. Op de site komt een document om de discussies op gang te brengen, dat op 15 maart klaar moet zijn.

De commissie gaat de verschillende fora die op de portalsite van E-Norm worden gestart, modereren maar niet sturen. Dijkstra: “Het moet een soort Wikipedia worden waarbij wij de grote lijnen uit de discussies destilleren. Wie niet mee wil discussiëren, kan een simpel lijstje met do’s and don’ts downloaden.”

Geïnteresseerden wordt gewezen op het bestaan van de E-norm-portal tijdens de sessies in het kader van Connecting the Dots, een ander programma waarmee de overheid wil dat de landelijke experimenten met breedband meer schaalgrootte krijgen. (Thijs Doorenbosch)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie