Advertentie
digitaal / Nieuws

Van Huffelen roept ambtenaren op: verwijder TikTok van werktelefoon

Staatsecretaris Van Huffelen roept ambtenaren op om apps als TikTok van de werktelefoon te verwijderen.

ANP
21 maart 2023
TikTok
Pixabay

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) roept rijksambtenaren op om spionagegevoelige apps als TikTok onmiddellijk van hun werktelefoon te verwijderen. De filmpjesapp heeft een Chinees moederbedrijf en dat land heeft een 'offensief cyberprogramma tegen Nederland'. Het moet uiteindelijk voor ambtenaren onmogelijk worden applicaties uit zulke landen - bijvoorbeeld ook Iran en Rusland - op hun telefoon te hebben.

Coördinerend adviseur project VIPP Babyconnect S14

JS Consultancy
Coördinerend adviseur project VIPP Babyconnect S14

principal Consultant Inkoop & Contractmanagement

Yacht
principal Consultant Inkoop & Contractmanagement

Voor TikTokverbod

In februari zeiden Kamerleden van de vier coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie tijdens een debat voor een TikTokverbod te zijn. Zij vrezen dat gegevens van gebruikers kunnen worden ingezien door de Chinese overheid. De staatssecretaris heeft toen beloofd om zo snel mogelijk uitsluitsel te geven.

Offensief cyberprogramma

Nu komt ze met een 'zorgvuldige afweging die verder gaat dan het ontraden van één applicatie', zonder TikTok bij naam te noemen. Ze volgt de lijst die inlichtingendienst AIVD heeft gepubliceerd van landen met een offensief cyberprogramma. De dienst heeft Van Huffelen ook geadviseerd om dit besluit te nemen.

Technisch niet meer mogelijk

Het beleid van de Rijksoverheid zal ook veranderd worden, 'zo snel als mogelijk'. Daardoor is het binnenkort voor ambtenaren technisch niet meer mogelijk om 'spionagegevoelige apps' te installeren. Mogelijk vervalt ook het beleid van sommige overheidsinstanties waarbij ambtenaren een eigen toestel voor het werk kunnen gebruiken.

Uitzondering

Van Huffelen maakt een uitzondering als zo'n applicatie nodig is voor een 'primaire taak van een Rijksorganisatie'. Dat kan gaan om apps die worden gebruikt voor inspectie en toezicht, opsporingsonderzoek of om inlichtingen te verkrijgen. Deze uitzondering gaat de staatssecretaris de komende maanden uitwerken in samenspraak met de ministeries.

Andere landen

Recentelijk hebben de Europese Unie en de Belgische regering hun ambtenaren eveneens verboden om TikTok te gebruiken. In de Verenigde Staten mag TikTok al sinds vorig jaar niet worden gebruikt op apparaten van de federale overheid. In het land is ook een wet in de maak die het mogelijk maakt de app in zijn geheel te verbannen. Dat gebeurt ook in Nederland als het aan de ChristenUnie ligt.

Apps uit andere landen

De staatssecretaris sluit overigens niet uit dat ook apps uit andere landen worden geweerd van ambtenarentelefoons als hier aanleiding toe is. 'We gaan ook naar andere apps kijken omdat wij het belangrijk vinden dat iedereen gewoon veilig zijn werk kan doen, dat je betrouwbaar werk kan doen, informatie kan delen, zonder dat die door mensen of bedrijven wordt bekeken waarvan je dat niet wil.'

Privételefoons

De bewindsvrouw wil ook voorkomen dat apps als TikTok worden gebruikt op privételefoons van ambtenaren als die aan het werk zijn. Ze moet nog bedenken hoe precies, maar verwijst naar hoe het in Spanje is geregeld. Ambtenaren met apps op hun privételefoon met mogelijke veiligheidsrisico's mogen hun smartphone niet bij zich hebben als ze aan het werk zijn.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Shuwei Loo
Ik vind het maar zwaar overdreven. Daarom heb ik het eens met chatgpt over gehad, want dat is de toekomst van objectieve bestuurlijke besluitvorming ;)

Voor de geïnteresseerden (niet letten op de taalfoutjes, chatgpt is prima in staat om mn teksten op de juiste manier te interpreteren):

https://docs.google.com/document/d/1EeMqLqZUnIijjURdJV40dielTf0I2ww_Hz58LaXau0k/edit?usp=sharing
Advertentie