Advertentie
digitaal / Nieuws

Huurverhoging: informatieketen inkomensgegevens hapert

De inkomensgegevens die woningcorporaties nu snel nodig hebben komen niet steeds even makkelijk van de Belastingdienst. Registratie-omissies bij gemeenten spelen een rol.

08 april 2013

De inkomensgegevens die woningcorporaties nodig hebben voor de komende huurverhogingsronde zijn niet steeds even makkelijk bij de Belastingdienst los te krijgen. Registratie-omissies bij gemeenten, waar een deel van de benodigde informatie vandaan moet komen, blijken een rol te spelen.

Tijd dringt
Als woningbouwverenigingen per 1 juli de geplande inkomensafhankelijke huurverhoging willen kunnen invoeren, moeten ze op korte termijn de hoogte van de inkomens van hun huurders weten. Anders kan niet voor 1 mei de huurbrief met de correcte huurverhoging de deur uit. Maar veel woningcorporaties krijgen de gegevens niet op tijd los van de Belastingdienst, waardoor de extra huurverhoging voor een deel van de huurders achterwege moet blijven. Sommige corporaties kiezen daarom dit jaar voor een algemene huurverhoging van 4 procent. De aanpak van het 'scheefwonen' moet dan dus een jaar wachten. Het gezamenlijk huishoudinkomen over het jaar 2011, gerekend over het aantal personen dat per 1 juli 2013 staat ingeschreven in de GBA, is het uitgangspunt. Bij huishoudinkomens van meer dan 43.000 euro per jaar geldt een huurverhoging van 6,5 procent.

Speciaal portaal
De Belastingdienst heeft een speciaal 'aanleverportaal voor Inkomensafhankelijke Huurverhoging' opgezet, waar corporaties de inkomensverklaringen kunnen aanvragen. Corporatiekoepel Aedes trok vrijdag aan de bel over de problemen met de aanlevering van gegevens via dit portaal en constateert dat de problemen 'verschillend van aard' zijn. Ontbrekende huisnummertoevoegingen, foutieve eigendomsregistraties en administratiefouten kunnen het proces vertroebelen, maar vooral het niet kloppen van de zogeheten RSIN-codes door gemeenten blijkt een probleem in de informatie-uitwisseling. Elke corporatie heeft zo'n RSIN-code (het voormalig fiscaal nummer voor niet-natuurlijke personen) en als die niet klopt, komen alle aanvragen terug met een foutmelding. Dat nummer moet de gemeente bij de Woz-gegevens van de woningen hebben vermeld.

Probleem opsporen
Volgens een woordvoerder van het ministerie van BZK is er nu nog bij zo'n 15 procent van de inkomensverklaringen een probleem met die RSIN-code. "We zijn nu aan het kijken bij welke gemeenten het probleem nu zit en of het eventueel op een handmatige manier kan worden opgelost." Gemeenten hebben in het verleden de benodigde gegevens niet altijd compleet aangeleverd, stelt hij. Maar ook andere zaken kunnen een rol spelen, zoals huurders die geen aangifte hoeven te doen. "Maar het moet wel door de Belastingdienst worden opgelost."

Mismatch
Een woordvoerder van de Belastingdienst stelt dat deze niets kan doen aan het feit dat in de Woz-bestanden van de gemeente niet altijd het RSIN-nummer van de eigenaar van de woning wordt meegegeven. Die mismatch komt pas boven zodra de inkomensverklaring wordt opgevraagd. "Wel is er door de Belastingdienst een oplossing gevonden, door eigenaren de mogelijkheid te geven om via het unieke Woz-objectnummer de verklaring over een woning op te vragen. Daarnaast gaat de Waarderingskamer er bij de gemeenten op aandringen om alle informatie over de woningen te verstrekken aan de Belastingdienst. Ook de Belastingdienst zal hierop aandringen bij gemeenten."


Zwartepieten
De Aedes-woordvoerder vindt dat de Belastingdienst er geen kastje-muurverhaal van moet maken: "De afspraak is dat de Belastingdienst aan de woningcoporaties die inkomensverklaringen levert. En die gegevens worden niet geleverd zoals benodigd. Wij zijn er niet mee geholpen als de Belastingdienst zegt dat het probleem bij de gemeenten zit."

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Heleen
Dit soort problemen had voorkomen kunnen worden als niet iedereen zo'n haast had gehad om dit in te voeren. Gewoon het hele systeem goed uittesten, dan krijg je dit soort verrassingen (vrijwel) niet.
Minke / Huurder
Het is, voor zover ik heb begrepen, inderdaad zo Erlend en Pipa, dat woningbouwcorporaties niet verplicht zijn de huurverhoging door te voeren. Dus kun je in dezelfde gemeente pech of geluk hebben.
Advertentie