Hoogleraar: ‘Kappen met blockchain’
Blockchain is onbewezen technologie die ‘onzinnig veel energie kost’, vindt hoogleraar computerbeveiliging en privacy Bart Jacobs van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij stelt voor om te stoppen met investeren in blockchaintechnologie.
Blockchain is onbewezen technologie die ‘onzinnig veel energie kost’, vindt hoogleraar computerbeveiliging en privacy Bart Jacobs van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij stelt voor om te stoppen met investeren in blockchaintechnologie.
Hype
‘De grootste ict-hype van de afgelopen jaren is blockchain’, schrijft Jacobs in een opiniestuk voor iBestuur. Hij verwijst naar een Duits overheidsonderzoek en vat de conclusie kort samen: ‘Blockchain is onnodige technologie die door de inherente complexiteit onnodige (beveiligings)risico’s met zich meebrengt.’
Kamervragen
Blockchain wordt al jaren een technologische doorbraak genoemd die privacy kan verbeteren, maar tegelijkertijd blijven volgens sommigen de resultaten uit. Eind 2020 was er slechts een enkele gemeente die het concreet toepaste. Volgens Jacobs is er ‘inmiddels lang genoeg gewacht om tot een conclusie te kunnen komen’ en hij raadt Tweede Kamerleden aan te vragen naar het aantal blockchainprojecten waar overheidsgeld in is gestoken en wat de resultaten zijn.
Veel stroom
Een blockchain is een keten van informatieblokken waarbij een aantal partijen per blok bepaalt welke informatie erin komt te staan. Dat gaat met ‘ingewikkelde berekeningen die veel stroom kosten’ en dat is volgens de hoogleraar een belangrijke reden om ermee te stoppen. Jacobs weet dat er allerlei varianten op de bitcoinblockchain zijn ontwikkeld waarbij het terugbrengen van energieverbruik belangrijk is, ‘maar nog steeds is blockchain onbewezen technologie en “a solution looking for a problem”.’
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Sinds een jaar of vijf geef ik waar ik kan een lijst met vragen aan de z.g. blockchaingers, en er is nog nooit antwoord op gekomen.
Een belangrijke overweging die ik er nog aan wil toevoegen: het sprookje van Blockchain gaat over vertrouwen (de blockchain kan niet liegen), echter, er zijn enkele basale problemen.
In de eerste plaats kan een gebruiker er niet zeker van zijn dat zijn data daadwerkelijk in 'de blockchain' staat. Hij ziet immers een applicatie die dit claimt, maar blockchain is storage, een laag diep onder de applicatie. 'Blockchain inside' is fundamenteel een loze claim vanuit gebruikersperspectief.
Een ander fundamenteel probleem is, dat blockchain de werkelijkheid in beton giet, en dat gaat schuren zodra er uitvoerbare code in blockchains komt te staan, de z.g. smart contracts. Dit zijn scripts die niet bewezen correct zijn maar dat wel moeten zijn, immers, ze hebben 'altijd gelijk', computer says no. En niemand is hiervoor verantwoordelijk, dat hoeft immers niet bij een blockchain. Met andere woorden, blockchain is ook nog eens heel gevaarlijk.