Advertentie
digitaal / Nieuws

Manifest over ict-onkunde wekt beroering

Een petitie om de overheid te 'herprogrammeren' krijgt zowel veel bijval als kritiek.

10 oktober 2023
Screenshot van het manifest

Internetondernemer, journalist en techliefhebber Alexander Klöpping is één van de initiatiefnemers van een initiatief om de Nederlandse overheid te 'herprogrammeren'; om IT als kerntaak op te pakken. Hun actie moet de politiek op het matje roepen én helpen met concrete ideeën. ‘Het kan niet langer zo doorgaan met de ict-incompetentie van de overheid.’

Credit Controller (deelprojectleider)

JS Consultancy
Credit Controller (deelprojectleider)

Consulent Inkomen l Noordoost Nederland l Publieke Sector l BMC Sociaal Domein

BMC
Consulent Inkomen l Noordoost Nederland l Publieke Sector l BMC Sociaal Domein

Cruciaal thema politiek

'Het wanbeleid van de overheid op ict-gebied levert een hoop ellende op’, schrijven Klöpping en techondernemer Onno Eric Blom in hun opinie-artikel in dagblad NRC. Zij pleiten ervoor dat ict een cruciaal thema voor de politiek moet worden. Klöpping en Blom hebben een manifest opgesteld samen met techondernemer Salar Al Khafaji, adviseur openbare aangelegenheden Jesse Markus en econoom Vinzenz Ziesemer, directeur van het Instituut voor Publieke Economie.

'Angst voor benodigde ICT-renovatie'

‘De ICT-infrastructuur van de Nederlandse overheid is als een oud, vervallen huis. De bedrading is kapot en de leidingen lekken. Het tocht en het kraakt’, zo begint het manifest. ‘De fundamenten moeten worden gerenoveerd, maar niemand durft die meer aan te raken uit angst dat alles in elkaar stort. Daardoor blijven we bezig met dure reparaties uitvoeren, wordt het systeem steeds onbetrouwbaarder, en blijft nieuw beleid op de plank liggen.’

Flinke maatschappelijke en economische gevolgen

De maatschappelijke en economische gevolgen hiervan zijn flink en de kosten dus ook. In het manifest wordt met de beschuldigende vinger gewezen naar ict-problemen bij bijvoorbeeld de Belastingdienst. Eerder hebben AG Connect en Binnenlands Bestuur al de tien duurste IT-projecten van en bij de Nederlandse overheid uitgebreid in kaart gebracht. De IT van de Belastingdienst stond daarbij op nummer twee. Andere 'toppers' zijn digitale treinbeveiliging, de vernieuwing van C2000, software voor de Omgevingswet, en vernieuwing van de ict bij de Douane.

Prominente ondertekenaars

Het manifest om de overheid te 'herprogrammeren' zodat het meer digitaal (slag)vaardig kan zijn, is online te ondertekenen. Onder de steunbetuigers bevinden zich diverse figuren uit de techwereld, maar ook uit de politiek, journalistiek, filosofie en economie. Bekende namen als de Nederlandse CTO van Amazon Werner Vogels, schrijver en filosoof Maxim Februari, voormalig Tweede Kamerlid Kees Verhoeven, oprichter Ali Niknam van online-bank Bunq en ex-Uber-ontwikkelaar en AI-kenner Jelle Prins.

‘Afkraken leidt zelden tot enthousiasme’

Behalve veel bijval ontvangt het initiatief ook kritiek. Zo schrijft Ron Roozendaal, directeur Digitale Samenleving bij de rijksoverheid, op LinkedIn: ‘Herprogrammeer de overheid? Tip voor iedereen die verandering in een organisatie wil realiseren: het afkraken van alle werk dat mensen doen leidt zelden tot enthousiasme om het samen te veranderen.’

Hij krijgt bijval van Brenno de Winter, chief security en privacy operations bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In een bericht op LinkedIn onderkent De Winter dat er veel beter kan met ict bij de overheid (en bij bedrijven, voegt hij eraan toe), maar hij vindt de manier van presenteren in het manifest niet in lijn met de realiteit. ‘Het manifest negeert de wel goede projecten,’ schrijft hij. 

Dit is een aangepaste versie van een artikel van AG Connect.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker
Die lieden hebben dus geen achter de schermen ervaring. Als je alle meespelende dingen negeert dan kun je prima software maken tuurlijk maar je hebt te maken met nogal wat verwikkelingen en regelgeving bij ons. Misschien zelf een keer een superuser trajectje doen. De belastingdienst heeft prima software die alles inzichtelijk maakt. Leeftijd zegt niet zoveel. Dat het zogenaamd oneerlijk zou zijn dat is hier de truuc van de bekende club. Kunnen ze weer macht pakken die ze van de burgers niet toegespeeld krijgen door invloed toe te passen.
Bert Bakker
Dat is dezelfde club die ook de regels maakte en handhaafde die door zichzelf zo ontzettend gewraakt worden.
Hielco Wiersma
Van essentieel belang is dat nieuwe wetgeving en de uitvoeringsaspecten daarvan ook ICT-proof zijn. Dat betekent dat voldoende aandacht moet worden besteed aan de mate van ingewikkeldheid van nieuwe wetgeving. Te ingewikkelde wetgeving maakt toe te passen ICT-programmatuur ook ingewikkeld en dus de kans op het maken van technische en/of financiële fouten groter.
Advertentie