Advertentie
digitaal / Nieuws

Grote ICT-projecten niet veel duurder, wel trager

De grote en risicovolle ICT-projecten bij de overheid vliegen financieel een stuk minder uit de bocht dan voorheen. Maar de forse tijdoverschrijdingen blijven.

14 mei 2012

De grote en risicovolle ICT-projecten bij de overheid vliegen financieel een stuk minder uit de bocht dan voorheen. Maar de forse tijdoverschrijdingen blijven.

Controle

Eind 2011 waren er 49 grote ICT-projecten bij Rijksoverheid en ZBO's, meldt minister Spies in de Jaarrapportage Bedrijsvoering Rijk - 5 meer dan een jaar eerder. In het verleden hebben dergelijke projecten veelal te kampen gehad met zowel budget- als tijdoverschrijdingen. De kosten zijn onder controle, meldt Spies. "Het Rijk slaagt er beter in om de risico’s van grote projecten in te perken." De 'meerjarige kostenschattingen' van de 26 projecten die al in 2010 liepen en die ook in 2012 doorlopen namen eind 2011 netto toe met 1,7 procent ten opzichte van de vorige Jaarrapportage, terwijl die kostenoverschrijding een jaar eerder nog 11,4 procent was.

2,4 Miljard

Van de 49 projecten zijn er 11 in de loop van 2011 afgerond en 12 nieuw bijgekomen. Het totale meerjarige budget voor de 49 projecten is 2,4 miljard euro. Vorig jaar was dat voor 44 projecten 2,2 miljard euro. 

Doorlooptijd
Het risico waar de jaarrapportage in generieke termen over zwijgt is de doorlooptijd van de projecten. Een vergelijking van de lijst projecten met die van vorig jaar laat zien dat de 'actuele schatting einddatum' in een dozijn gevallen tussen de 3 en de 12 maanden is opgeschoven. Bij mGBA (BZK), INDIGO (BZK), SVB-TIEN (SZW) is dat een jaar, bij RADAR-HTR (V&J) en Leonardo (V&J) is het 9 maanden. Verder schuift de verwachte einddatum van de projecten Basisregistraties (Fin), EMCS (Fin), VIA (Fin), @MIGO-BORAS (Def), DigiInkoop (BZK) en VGM (BZK) verder op.

Afgerond
Enkele projecten zijn eerder klaar volgens de lijst, maar niet omdat ze voorspoedig zijn verlopen. Door de fusie van EZ en LNV is bijvoorbeeld het project 'E-procurement en Finance' versneld afgerond en worden verdere ontwikkelingen deels in breder verband voortgezet. Het project DI-Informatisering (Defensie, 57 mln euro), is in formele zin beëindigd en wordt nu gerealiseerd in enkele kleinere projecten.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Derk Kremer / Specialist in Goed Opdrachtgeverschap
Op zich goed nieuws dat er verbetering optreed bij de grote ICT projecten bij de overheid. Wordt er dan blijkbaar toch iets geleerd?



Wat ik echter niet met elkaar kan rijmen is dat projecten wel binnen budget blijven qua geld, maar niet wat betreft tijd. Bij de oorspronkelijke planning (baseline) wordt een einddatum afgegeven en een totaal budget. Als dit inderdaad ook het geval is geweest bij deze projecten, kan het niet anders dan dat gedurende de geplande looptijd er minder budget voor nodig geweest is. Het daarmee bespaarde budget wordt dan vervolgens besteed in de 'verlenging'. Op zich niets mis mee. Maar de vraag is of dat inderdaad het geval is. Voorzover ik kan nagaan zijn er maar weinig projecten die minder budget uitgeven dan dat er beschikbaar is in de looptijd van de oorspronkelijke planning?!

Ook begrijp ik dat een aantal projecten nog steeds lopen. Daarover valt dus eigenlijk nog niets te zeggen.



Kortom wat betreft de Governance zijn er toch nog wel een aantal vragen....................http://publicaties.eestum.eu/Publicaties/overzic …
JJ de Jong / IT Consultant
Het klinkt op het eerste gezicht wel OK. Minder overschrijding in €, wel in tijd. Maar ...

Waarmee wordt de vergelijking dan gemaakt?

Wordt er niet gewoon meer begroot dan in het (recente) verleden, waardoor de overschrijding gewoon later optreedt?

Ik kan nog steeds niet inzien dat de overheid zijn IT onder controle heeft. Een objectieve maatstaf voor de onderbouwing dat het beter gaat in "Den Haag" is er mijns inziens niet.
Coolman, Jacky / Planning/Scheduling & Monitoring Engineer
Maakt Derk hier een punt? Projecten wel binnen budget maar met overschrijding van target(s) valt niet te rijmen.

Indien men bewust resources, nodig om een project binnen een target af te leveren, afbouwt dan is het theoretisch perfect mogelijk om binnen budget maar na target op te leveren. Zo simpel.

Hierover beslist alleen de opdrachtgever indien hij bv niet genoeg financiële draagkracht heeft om te voldoen aan een vooropgesteld Schedule.

In het ICT-wereldje probeert men nog steeds ‘het wiel’ uit te vinden. Schedules dienen nog steeds als verwacht te worden uitgevoerd zoals men ze heeft opgesteld, wat alvast een verkeerde redenering is. Statements: een project wordt nooit uitgevoerd zoals aanvankelijk voorgesteld. En: de doorlooptijd van aktiviteiten is de zwakste schakel binnen een project. Hieruit volgt dat scheduling geen exacte wetenschap is.

Om te voldoen aan zowel budget(s) als target(s} dient een Planning/Scheduling en Monitoring Engineer te worden ingeschakeld, hij alleen kan de zaak qua budget en time succesvol afronden op basis van degelijke informatie. Toch moet periodiek geprogressed en geaktualiseerd worden. Het resultaat van die gegevens wordt gebruikt om een weergave van aktiviteiten te verkrijgen die men moet of kan afwerken. Dit in een notedop, maar ok, men moet een bepaalde uitvoerings-techniek begrijpen.

Niels Groen / PhD fellow, Universiteit van Maastricht
Wat misleidend is aan deze gegevens, is dat de budgetten van deze projecten regelmatig worden herijkt. In die gevallen wordt het projectbudget vergroot en wordt er alleen nog van een overschrijding gesproken als het herijkte budget wordt overschreden.



Voor mijn promotieonderzoek heb ik een analyse gedaan van deze herijkingen, waaruit blijkt dat de initiele budgetten van alle projecten op www.rijksictdashboard.nl gezamenlijk 1,03 miljard euro bedroegen. Aan de hand van herijkingen is hier in totaal 676 miljoen euro aan toegevoegd. Dit is dus een uitbreiding van ruim 65% t.o.v. de begrotingen op basis waarvan de investeringsbeslissingen zijn gemaakt.



Hoewel er ook projecten zijn, waar a.d.h.v. herijkingen het initiele budget naar beneden wordt bijgesteld, wordt het gemiddelde projectbudget a.d.h.v. herijkingen met ruim 28% uitgebreid.



Perspectief bepaalt in grote mate wat je ziet...
Advertentie