Advertentie
digitaal / Nieuws

GovUnited krijgt officiële status

Negen gemeenten willen voor 1 november ontwikkelbedrijf GovUnited van de grond krijgen. In deze ‘kwartiermakersfase’ is GovUnited een programma onder ICTU.

13 juli 2006

Negen gemeenten willen voor 1 november ontwikkelbedrijf GovUnited van de grond krijgen. In deze ‘kwartiermakersfase’ is GovUnited een programma onder ICTU.

Naast initiatiefnemers Amsterdam en Dordrecht hebben Almere, Arnhem, Den Haag, Groningen, Haarlem, Rotterdam en Utrecht zich in beginsel verbonden voor de kwartiermakersfase. Na het sluiten van dit nummer werd hun formele ‘ja’ verwacht. Met andere gemeenten, waaronder Tilburg, wordt nog gesproken.

Elke deelnemer legt 15.000 euro op tafel voor het opbouwen van Gov–United en het realiseren van de eerste producten, die het als ASP-dienst wil aanbieden. Na de op–startfase beslissen ze of ze definitief in Gov–United stappen. Mogelijk wordt het dan een coöperatieve vereniging.

Behalve op het opbouwen van de organisatie, inclusief het uitwerken van een exploitatiemodel en het ontwikkelen van de eerste diensten, richt GovUnited zich de komende maanden op het ondersteunen van de besluitvorming bij gemeenten die overwegen mee te doen, bijvoorbeeld door de voorbereiding van college- en gemeenteraadsbesluiten.

In september wil GovUnited al een ‘basispakket’ elektronische diensten voor burgers en bedrijven kunnen aanbieden. Het plan van aanpak spreekt van ‘generieke onderdelen die reeds als best practices beschikbaar zijn’. Volgens Henk Wesseling, gemeentesecretaris van Dordrecht en voorzitter van de werkgroep die GovUnited initieerde, wordt over het basispakket overlegd met Dimpact, een groep gemeenten rond Enschede, die een aanbesteding heeft lopen en eind 2006 voor 34 e-diensten de transactievoorzieningen af wil hebben. Overigens doen van Wesselings werkgroep Emmen, Eindhoven en Enschede niet mee met het kwartier maken voor GovUnited. Omgekeerd zitten Almere, Rotterdam en Tilburg niet in de werkgroep.

Naast het basispakket, met Haarlem als beoogd eerste gebruiker, concentreert GovUnited zich op de ‘persoonlijke internetpagina’, waarvoor ICTU al een ‘PIP’-programma kent. De ontwikkeling van die voorziening gebeurt in fasen, waarbij de nodige technische en organisatorische kwesties nog een oplossing verlangen. Onlangs hebben enkele gemeenten in het ‘Kloosterhoevemanifest’ hun PIP-ambities vastgelegd. Amsterdam, Den Haag en Dordrecht starten nog dit jaar met het vullen van de PIP met gemeentelijke diensten en producten en doen volgend jaar mee in een pilot. Volgens het plan van aanpak is het ‘uitdrukkelijk de bedoeling om het aantal participerende gemeenten snel uit te breiden’. Als voorbeelden van diensten die in samenwerking gerealiseerd kunnen worden, noemt het een digitaal bouwloket, afsprakenserver en zaaksysteem.

Wesseling is verguld met de ICTU-constructie. Daardoor kan Gov–United gebruik maken van diverse voorzieningen, waaronder mantelcontracten met allerlei leveranciers. Ook maakt het afstemming met andere e-dienstverleningsactiviteiten binnen diverse ICTU-programma’s, zoals EGEM, eenvoudiger. Arjen Hof, programmamanager e-government van Amsterdam, wordt GovUnited-kwartiermaker. (Peter Mom)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie