Advertentie
digitaal / Nieuws

‘Gemeenten moeten regie 5G terugpakken’

Binnenkort worden de eerste 5G frequenties geveild. Gemeenten vrezen bij de invoering de regie kwijt te raken. Ze zijn bang met de kosten te worden opgezadeld en voorzien een verstoring van het straatbeeld, meldt EenVandaag.

04 juni 2020
5G-mast.JPG

Binnenkort worden de eerste 5G frequenties geveild. Gemeenten vrezen bij de invoering de regie kwijt te raken. Ze zijn bang met de kosten te worden opgezadeld en voorzien een verstoring van het straatbeeld, meldt EenVandaag.

Beren op de weg

Gemeenten staan over het algemeen positief ten opzichte van de kansen die het suppersnelle internet door 5G biedt. Maar tegelijkertijd zien ze een aantal beren op de weg. ‘Wij moeten de regie terugpakken. Het hele antennebeleid stelt overheden verplicht om mee te werken. Het gaat er nu om goede afspraken te maken,’ zegt Franc Weerwind, burgemeester van Almere en voorzitter van de VNG-commissie Dienstverlening en Informatiebeleid tegen EenVandaag.

Onvoldoende steun

Volgens Weerwind vinden gemeenten dat ze bij de invoering van het 5G netwerk onvoldoende steun krijgen van het rijk. Hoe groot is de invloed van gemeenten bij het bepalen waar de nieuwe masten komen te staan? Wie draait er op voor de kosten om de masten op stadsmeubilair te plaatsen? Hoe kun je mensen geruststellen die geloven dat het 5G netwerk invloed heeft op hun gezondheid? Die vragen zijn volgens de Almeerse burgemeester vooralsnog niet beantwoord.

Small cells

Ook Ger Baron, innovatiedirecteur bij de Gemeente Amsterdam, spreekt zich tegenover EenVandaag kritisch uit over de invloed van gemeenten op de plaatsing van masten. ‘Met steeds meer inwoners in onze gemeente is er een groeiende behoefte aan communicatie en antennes’,  zegt hij. Maar volgens Baron beginnen de problemen pas echt na de tweede veiling, wanneer de 3,5GHz frequentie wordt geveild. ‘Voor de frequenties van de eerste veiling zijn maar 10 procent nieuwe masten nodig voor het hele land.' Pas bij de tweede veiling, als de hogere frequenties aan bod komen, moeten er veel masten bij worden geplaatst. ‘Vanaf 2022 moeten er duizenden small cells bij. Dat zijn kleine masten die dicht op elkaar moeten staan.’

Bezwaar

Volgens de nieuwe Telecomwet moeten overheden kleine antennes op openbare gebouwen en straatmeubilair toestaan en mogen ze daar alleen bezwaar tegen maken als ze een goede reden hebben. Gemeenten zijn momenteel met staatssecretaris Mona Keijzer in gesprek over de mate van regie op de inrichting van 5G-apparatuur.

Bron: EenVandaag

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Geen particulier en ook geen Gemeente is gehouden om zonder betaling van een redelijke vergoeding/retributie en/of schade aan eigendommen toestemming te verlenen tot het plaatsen van onderdelen van het 5G netwerk.
Peter / Projectmanager
Beetje voorbarig.



De adviesaanvraag van Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat van afgelopen november aan de Gezondheidsraad loopt nog steeds; https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/magazi …



Het rapport wordt een dezer dagen verwacht.
Advertentie