Advertentie
digitaal / Nieuws

Gemeenten krijgen adressen malafide Marktplaatsers

Ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben honderd Marktplaats-advertenties van adresfraudeurs opgespoord en verwijderd. De adresgegevens van malafide adverteerders zijn vervolgens doorgespeeld aan gemeenten voor onderzoek.

15 december 2015

Ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben honderd Marktplaats-advertenties van adresfraudeurs opgespoord en verwijderd. De adresgegevens van malafide adverteerders zijn vervolgens doorgespeeld aan gemeenten voor onderzoek. Het ministerie wil zo adresfraude tegengaan. 

Veelvoorkomende vormen van adresfraude
De naar fraude speurende ambtenaren werkten tijdens die operatie samen met Marktplaats.nl. Inmiddels zijn er ook afspraken gemaakt met de website 2dehands.nl. De meest voorkomende vorm van adresfraude is wonen op een adres waar men niet ingeschreven staat, zo meldt het ministerie. Adverteerders bieden kamers of zelfstandige woningen aan, met de vermelding dat het niet mogelijk is om je in te schrijven bij de gemeente, waarmee inschrijving bij de Basisregistratie Personen (BRP) bedoeld wordt.  Een andere veelvoorkomende vorm is de omgekeerde weg: ingeschreven staan op een adres waar men niet woont. Deze ‘inschrijfadresjes’ worden veel gevraagd en aangeboden. Het gaat om goedkope kamers, of betalingen om op een adres ingeschreven te staan zonder er daadwerkelijk te wonen. 


Aanpak adresfraude op de agenda
Het ministerie zet de laatste jaren flink in op tegengaan van adresfraude. Zo werd er 13 miljoen euro geïnvesteerd in huisbezoeken om adresfraude aan te tonen. Gemeenten controleren iedere maand een aantal adressen met opvallende gegevens, die zij van het ministerie ontvangen. Die gegevens bestaan bijvoorbeeld uit groot energieverbruik of een verhuizing van een 18-jarige naar één huis verderop in de straat. Adresfraude wordt gepleegd om regelingen die afhankelijk zijn van woonadres zoals uitkeringen, huurtoeslag en studiefinanciering in stand te houden wanneer het recht daarop vervalt. Ook personen die zichzelf onvindbaar willen maken vanwege belastingschulden of uitstaande boetes plegen veel adresfraude. 

Gemeente krijgt adresgegevens doorgespeeld 
Aanbieders van malafide advertenties op Marktplaats of 2dehands.nl krijgen een bericht waarin valt te lezen dat hij of zij in strijd met de wet handelt. Adresgegevens in de advertentie worden met de gemeente gedeeld voor onderzoek.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine Goossens / Bestuurder wet- en regelgeving, ervaringsdeskundige gedrag en moraal
Een bijzonder belangrijke ontwikkeling in de weg naar de ´vertrouwensvolle´ samenleving.



Nu deze stap is gemaakt, kan ook de fraude met e-mail adressen worden aangepakt. Ook e-mail adressen dienen herleidbaar naar de afzender te zijn.

Daarmee wordt haatmail in een keer uitgebannen.
Hank
Deze aanpak van fraude door het Ministerrie van BZK van R. Plasterk dient geprezen te worden.
Paul Vreeke / directeur/eigenaar van APAPS
In 1985, bij de invoering van de Gemeentelijke BasisAdministratie personen (GBA), vormde het begrip adresfraude voor de geloofwaardigheid van de gegevens in de administratie al een hoofdpijnprobleem. Naarmate er meer financiële voordelen vielen te behalen bij een bepaalde manier van adresregistratie deed de calculerende/frauderende burger zijn/haar intrede. Privacy stond destijds hoog in het vaandel en het koppelen van bestanden was, uit een oogpunt van big brother is watching you, not done. Het gevolg was dat uitkeringsinstanties veelal hun eigen gegevens bleven gebruiken. Deze nieuwe fraudeaanpak werpt haar vruchten af, waardoor de gegevens in de BasisRegistratie Personen (BRP) in de toekomst door alle ‘afnemers van informatie’ serieus als uitgangspunt kunnen worden genomen.

Advertentie