Advertentie
digitaal / Nieuws

'Digitaal vergaderen geen gelijkwaardig alternatief'

Een wetsvoorstel maakt experimenten met hybride vergaderingen mogelijk. De VNG wil dat die goed worden gemonitord.

29 augustus 2022
digitaal vergaderen
Shutterstock

Als de wet er komt, wordt het permanent mogelijk voor decentrale overheden om digitaal te vergaderen. Ook maakt het conceptwetsvoorstel, waarvoor net de consultatie is afgerond, experimenten met hybride vergaderen mogelijk.

Raadsadviseur met doorgroei naar raadsgriffier

Gemeente Nunspeet
Raadsadviseur met doorgroei naar raadsgriffier

Senior HR Secretaris

JS Consultancy
Senior HR Secretaris

Alleen in crisissituatie

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden is blij dat fysiek vergaderen het uitgangspunt blijft, maar is het er niet mee eens dat digitale vergaderingen gelijkwaardige alternatieven worden. Dat kan volgens de vereniging alleen wanneer er sprake is van een crisissituatie.

‘De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden heeft gedurende de coronapandemie ingestemd met het verlengen van de tijdelijke wet… De vereniging heeft toen ook een gezamenlijke verklaring met andere partijen ondertekend om te werken aan een permanente regeling. Daaruit kon en mag niet worden afgeleid dat de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden automatisch zou instemmen met welke vorm van een permanente regeling dan ook.’

Zelf bepalen

Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) kennen digitale raadsvergaderingen duidelijke voor- en nadelen, maar maakt de regering die transparant. De regering onderbouwt de keuze om digitaal vergaderen toch structureel mogelijk te maken en wil de meeste juridisch gelijkwaardig aan fysieke vergaderingen maken. ‘Dit betekent ook dat gemeenteraden zelf wegen hoe vergaderd wordt. We zijn het er mee eens dat de gemeenteraad het beste zelf kan bepalen wanneer een fysieke of digitale vergadering gewenst is.'

Ook is de VNG het eens met de drie uitzonderingssituaties, waarin de mogelijkheden dus niet gelijkwaardig zijn: situaties met vooral een ‘symbolisch-rituele betekenis’ (zoals verwoord in het concept) als het afleggen van een eed of bij belangrijke politieke benoemingen; situaties waarin specifieke waarborgen gelden zoals beslotenheid of geheimhouding; en situaties die dwingen tot een bepaalde vorm, zoals een computerstoring, een nieuwe uitbraak van een besmettelijke ziekte of een verbouwing van het gemeentehuis.

De koepelorganisatie erkent verder de 'potentiële meerwaarde' van hybride vergaderingen, oftewel vergaderingen waarbij sommige mensen fysiek en sommige mensen digitaal aanwezig zijn. De wet zou experimenten hiermee mogelijk maken. De VNG wil dat er goed wordt geïnventariseerd 'of hybride vergaderen voldoende meerwaarde heeft en haalbaar is'.

Toegankelijk en gebruiksvriendelijk

Ieder(in), de belangenorganisatie van mensen met een beperking of chronische ziekte, schrijft dat digitaal vergaderen de mogelijkheid biedt ‘voor mensen met een beperking om politiek actief te worden. Dit bevordert de diversiteit en inclusiviteit van volksvertegenwoordigende organen en bevordert de democratie. Randvoorwaarde is dat de gebruikte technieken toegankelijk en gebruiksvriendelijk zijn en dat online vergaderen naar keuze als maatwerk ingezet kan worden.’ De organisatie stelt voor een paragraaf op te nemen waarin dit wordt verwoord.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T E
Fijn dat Ieder(In) aan het artikel toegevoegd is. Minder fijn vind ik de insteek dat online vergaderen niet gelijkwaardig zou zijn. Maar goed, het gaat hier over de mening van raadsleden.

Mijn zorg is dat met die woordkeuze, als titel, gehandicapten weer als minderwaardig worden weggezet.

Daar waar hele volksstammen online vergaderen, ook al voor de corona crisis.

De corona crisis heeft veel mogelijk gemaakt om voor gehandicapten beter mee te kunnen draaien, zoals vanuit huis werken. Echter ik merk in Nederland nogal teveel stigma, moeilijl gedoe, hoop complexe regels, en zoek het maar uit want je bent gehandicapt een geen gelijkwaardige werknemer.

Nog best wel een weg te gaan, hopelijk beter in de toekomst.
P. Smit
"situaties met vooral een ‘symbolisch-rituele betekenis’ (zoals verwoord in het concept) als het afleggen van een eed of bij belangrijke politieke benoemingen; "

Er wordt weer eens met meerdere maten gemeten: dit werd wel toegestaan aan Kaag....
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5279769/beediging-online-uniek-maar-mag-het-wel
Advertentie