Advertentie
digitaal / Nieuws

Gemeenten zetten gehele ICT buiten de deur

Deze zomer hebben de eerste gemeenten hun ICT de deur uitgedaan. Urk en Werkendam kiezen wel een verschillende aanpak voor die overgang naar de 'cloud'.

03 september 2013

Deze zomer hebben de eerste gemeenten hun ICT de deur uitgedaan; alleen de PC (of 'thin client') op het bureau blijft achter. Urk en Werkendam kiezen wel een verschillende aanpak voor hun overgang naar de 'cloud'.


Te complex
Het in de lucht houden van een volwaardige ICT-omgeving is voor veel gemeenten te complex, kostbaar en lastig om op termijn zelfstandig te kunnen blijven doen. Samenwerken is een optie, maar 'de cloud in' bij de huisleverancier is nu een andere mogelijkheid. De eerste gemeenten zijn nu zover.

In één keer
Werkendam, die in een weekend in juni zijn ICT aan huisleverancier Centric heeft overgedragen, koos voor een 'big bang'. "We zijn in één keer overgegaan", zegt algemeen directeur Erwin Koenen van de gemeente Werkendam. "We wilden niet versnipperd migreren, maar alle applicaties inclusief de onderlinge afhankelijkheden in één keer migreren. Wij hebben geen servers meer in huis waar applicaties of databases op draaien, alles is de deur uit." Medewerkers hebben een 'thin client' zonder harddisk op hun bureau staan. En op wat details na werkt alles goed, stelt Koenen.

Regie blijft
Inhoudelijk gezien behoudt Werkendam alleen de regiefunctie. "We hebben goede afspraken gemaakt met Centric, in een zeer zakelijke relatie. Tijdens kantoortijden kunnen we altijd rekenen op ondersteuning." Dat werd in de oude situatie steeds moeilijker, stelt Koenen. Nu heeft de gemeente niet meer te maken met tientallen leveranciers van applicaties en hardware, maar slechts met één. "En als we iets willen aanpassen, is het een kwestie van de vraag neerleggen bij Centric."

Samenwerken geen optie
Voor Werkendam stond al een paar jaar vast dat de gemeente zelf de zorg voor een goed functionerende ICT niet meer wilde dragen. Samenwerken met buurgemeenten bleek geen optie. "We hadden totaal verschillende applicatielandschappen en andere hardware." Van andere samenwerkingsverbanden was er ook maar één die reageerde en slechts deels aan de wensen (álles in de cloud) kon voldoen. En dat terwijl het volgens Koenen onontkoombaar is. "Ik voorspel dat over tien jaar heel veel gemeenten al hun ICT in de cloud hebben staan." Of dat goedkoper is, vindt hij moeilijk te zeggen. "We zijn misschien iets meer kwijt dan in het verleden, maar hebben dan wel een stabiele, betrouwbare en toekomstvaste omgeving. En we hadden de investeringen al een tijdje uitgesteld. Vergeleken met de landelijke benchmark zitten wij laag in de kosten."

Voorloper zijn
Urk heeft inmiddels zijn kernapplicaties overgedragen aan PinkRoccade Local Government, die al de belangrijkste huisleverancier is. Op termijn volgt ook de rest van de ICT-systemen van de gemeente. De ICT is Urk niet boven het hoofd gegroeid, stelt gemeentesecretaris Rien Bogerd. "We willen gewoon voorloper zijn op het gebied van ICT en daarmee goede dienstverlening aan de burger kunnen bieden. We zitten ook al in de Midoffice Community van PinkRoccade. Het is meer onze doe- en innovatiecultuur." Evenwel draagt de verhuizing van ICT-systemen op termijn bij aan de geplande afslanking van het gemeenteapparaat. "Als we alles in de cloud hebben gezet, zouden we op functies kunnen korten. In het personeelsplan is er rekening mee gehouden dat er daarbij geen gedwongen ontslagen vallen."

Geen big bang
Voorzichtigheid is wel geboden voor Urk. De kernapplicaties( voor de domeinen Ruimte & Omgeving, Bedrijfsvoering, Samenlevingszaken en Publiekszaken) zijn verhuisd naar een datacenter van PinkRoccade, maar de rest moet nog volgen. "We bouwen het langzaam uit", zegt Bogerd. "Onze ICT is goed op orde en we willen geen problemen bij de overstap." De belangrijkste weerstand kwam niet van binnen de organisatie, maar van buiten. "We moesten vooral tegenover Binnenlandse Zaken verantwoording afleggen over hoe we met privacy en protocollen omgaan. BZ wil weten of er anderen gebruik kunnen maken van de gegevens die wij in de cloud willen zetten."

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

spiedend oogje
Volledig overgeleverd aan de "markt". Dit zijn keuzes die vroeg of laat worden bezuurd.
Erwin Koenen / Algemeen directeur gemeente Werkendam
Wij vinden dat je dit als overheid kan doen, als je maar zorgt voor een strakke regie. ICT is de achilleshiel van de organisatie. Professie moet je neerleggen waar het het beste uitgevoerd kan worden. Vooral door de steeds verdere complexiteit, de gevoeligheid en afhankelijkheid, was het voor Werkendam niet reëel de ICT in huis te houden.

Als gemeentelijke overheid wil je een zo groot mogelijke zekerheid over de veiligheid van de data in die Cloud. Alleen als je een grote mate van zekerheid hebt omtrent die veiligheid, is het als overheid verantwoord om de ICT en alle data bij een commercieel bedrijf in de datacentra te zetten. De burger moet er op kunnen vertrouwen dat zijn gegevens bij de gemeente veilig zijn.

Werkendam heeft daarom - voor we naar de cloud gingen - een extern bedrijf gevraagd de mate van beveiliging van de nieuwe omgeving te testen. Niet alleen van de infrastructuur van Werkendam, maar ook om te bepalen dat de Cloudomgeving geïsoleerd is van andere netwerken. Aan deze eisen was voldaan, anders zouden wij als Gemeente dat risico ook niet nemen. We durven met zekerheid te zeggen dat onze gegevens - ook op de lange termijn - veilig staan in de Cloud.

N. Kater / bouwplantoetser
Ik ben benieuwd wat de ambtenaren van Werkendam vinden van deze werkwijze. Daar hoor je nooit iets over.

Wij werken ook met Centric maar zijn daar helemaal niet tevreden over. Zij leveren een programma dat iets kan maar de feitelijke invulling verrichten wij, als gebruiker. We lopen dagelijks tegen problemen op. Geen dag gaat voorbij waar er iets gaat zoals het hoort of zoals je het zelf zou willen. Je bent volledig afhankelijk van wat het programma biedt. Niet mogelijk zelf te bepalen wat je wilt. Het programma bepaalt. Blijkbaar wil men dat in Nederland.
ambtenaar / ICT
Uitbesteden levert de grootst mogelijke problemen op en de hoogst mogelijk kosten. Als medewerker van een grotere gemeente zie ik me lede ogen aan hoe de afdeling die de regie over ict moet voeren alsmaar groter en groter wordt. Tegenover 1 medewerker aan leverancierzijde staat 1 ambtenaar die zgn regie moet voeren. En dat er regie gevoerd moet worden is bitter noodzakkelijk. Zodra een leverancier ' binnen' is, voert deze geen flikker meer uit. Leverancier gaat pas na binnenhalen van de klus kijken hoe ze het eigenlijk op gaan lossen, een leger juristen mag achteraf gaan bakkeleien over de tittels en jota's van het contract. Kostbaar, kostbaar, kostbaar.... en dat los van mogelijke securityvraagstukken, want het is volstrekt onduidelijk hoe dat door leveranciers gewaarborgd wordt.
mijnmening
Namens NSA bedankt voor deze vrijwillige input in onze PRISM en Echelon-systemen. Wasgetekend, POTUS
mijnmening
@Erwin Koenen: De cloud van Werkendam draait op servers bij jullie leverancier of in een datacenter waar jullie leverancier contracten mee heeft? Noem mij maar dom of onwetend, maar ik neem aan dat alle verbindingen daarmee gewoon via het internet lopen. Dus het gemeentehuis, dependances, de raadsleden, thuiswerkende ambtenaren, e.d. zitten allemaal via het internet met de Werkendamse cloud verbonden. Die cloud kan dus nooit geïsoleerd zijn van andere netwerken. Geen softwarebeveiliging zo goed of een hacker weet die wel te kraken.



Maar ja, het staat wel mooi op een c.v.: "als manager bijgedragen aan een dramatische verkleining van de ict-organisatie van de gemeente".
Klaas Slagman / ICT manager
Hoe zit het met de toekomstige aanbestedingen op proces ict software bij Gemeente Werkendam en Urk. Is de concurrentie nu morsdood gemaakt en kan dit wel volgens de wet. Wat als Urk of Werkendam nieuwe software nodig heeft mag Centric dat dan voor hen regelen zonder dit aan te besteden? Ik weet het niet maar wel interessant.
Patrick van der Vliet / Accountmanager bij Centric
@Klaas Slagman. Het feit dat de gemeente Werkendam in de private Cloud van Centric draait impliceert niet dat zij alleen software bij Centric moet afnemen. Centric heeft ook software van concurrenten in haar data center draaien. Wij willen graag de gemeente compleet ontzorgen op het gebied van ICT. Bij voorkeur met onze eigen software, maar ook met software van onze concurrenten in de lokale overheid. Er zal dan gewoon een aanbesteding worden uitgeschreven. Hetzelfde als in de situatie dat het bij de gemeente in huis draait.
Pipadekloon / Voorlichter
Beseft iedereen goed wat de cloud is? Makkelijk benaderbaar ( privacy) en wie zegt dat als je nu iets in de cloud zet dat het er over drie jaar nog staat?
Advertentie