Advertentie
digitaal / Nieuws

Eenmalig gegevens opvragen lukt aardig

De wens van de overheid de burger nog maar één keer zijn gegevens te laten verstrekken is vrij goed uitgewerkt in de keten van organisaties die zich met werk en inkomen bezighouden, blijkt uit een rapport van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI).

30 november 2010

'Groeipad'
UWV, gemeenten en SVB liggen volgens IWI op schema bij de invoering van de Wet eenmalige gegevensuitvraag werk en inkomen (WEU). Deze wet, die op 1 januari 2008 van kracht werd, moet dienstverlening verbeteren en de administratieve lasten verlichten en voorziet in een 'groeipad' naar een situatie waarin burgers in de keten van werk en inkomen nog maar één keer hun gegevens aan de overheid hoeven te verstrekken.

UWV
De verschillende organisaties in de keten kunnen via elektronische weg die gegevens vervolgens bij elkaar terugvinden. Het gaat daarbij om gegevens van UWV (inschrijving, uitkering), gemeentelijke sociale diensten (WWB, IOAW, IOAZ, WWIK), SVB (ANW, AOW, kinderbijslag), DUO en RDW.

Digitaal klantdossier
Voor het opvragen van gegevens op de Werkpleinen is er de afgelopen jaren het Digitaal Klant Dossier (DKD) ontwikkeld; een virtueel dossier met werk- en inkomensgegevens dat steeds in actuele vorm wordt samengesteld via een netwerk (SUWInet-Inkijk), op basis van de gegevens die de betrokken partijen bijhouden.

Verdeeld positief
De professionals op de Werkpleinen gebruiken over het algemeen de eenmalige gegevensuitvraag, maar ze zijn niet onverdeeld positief over het systeem en de kwaliteit van de gegevens in SUWInet-Inkijk. De kwaliteit van die gegevens moet volgens IWI verbeterd, evenals de procedures die Werkplein-medewerkers moeten volgen bij gebleken onjuistheden.

Werkgevers
Het UWV stelt in een reactie dat de kwaliteit van de polisgegevens in Suwinet-Inkijk in hoge mate afhankelijk is van de kwaliteit van de loonaangifte door de werkgevers. "Hierdoor wordt kwaliteitsverbetering in de zin van verbetering van de actualiteit van loongegevens beperkt door de geldende aangiftetermijn voor de loonaangifte van een maand na afloop van het loontijdvak met als gevolg dat loongegevens vaak zes weken oud zijn voordat ze beschikbaar zijn." Het Inlichtingenbureau, dat de gegevensuitwisseling met de gemeenten coördineert, vindt de opmerkingen over de kwaliteit van de gegevens te algemeen en wil daar niet zonder meer conclusies aan verbinden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie