Advertentie
digitaal / Nieuws

Plasterk geeft miljoen voor opleidingen tegen GBA-fraude

Het kabinet gaat een miljoen euro uittrekken om fraude aan de burgerzakenbalie te bestrijden. Met het geld kunnen burgerzaken-ambtenaren opleidingen volgen.

28 oktober 2013

Het kabinet gaat een miljoen euro uittrekken om fraude aan de burgerzakenbalie te bestrijden. Met het geld kunnen burgerzaken-ambtenaren opleidingen volgen.

Fraude leren herkennen
Dat heeft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken maandag aan de gemeenten laten weten. De gemeenten kunnen hun ambtenaren kosteloos laten meedoen, als ze ze voor 1 december aanmelden. Dan krijgen ze vouchers voor de speciaal ontwikkelde opleidingen, die zijn gericht op fraudebestrijding en -herkenning aan de balie. Deelnemers zullen daarmee ook zijn voorbereid op de komst van de wet BRP, die op 9 december van kracht wordt.

Kwaliteit voorop
De gratis opleidingen liggen in het verlengde van het project Naar betrouwbare Persoonsgegevens, die beoogt de adresgegevens in de GBA op een zo hoog mogelijk niveau te brengen, vanwege het belang van de GBA als noodzakelijk informatiesysteem voor veel overheidstaken. Bij de fraudebestrijding maken gemeenten steeds meer gebruik van risicoprofielen. Deze worden nu actief gedeeld met alle gemeenten.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk Bongers / burger
Dus Plasterk we mogen constateren dat het een zootje is aan de burgerzakenbalie. Dat verbaast me nou niks. Heb niet zo heel vaak met die balie te maken maar de keren dat het moet is het ook meeteen raak. Ondeskundigheid ten top en wanneer je de baliemedewerker er op aanspreekt wordt je met een kopie van een regel die niet ter zake doende is afgescheept.

Neem nou de paspoortaanvrage. Bij het accepteren van de pasfoto heerst willekeur over de kwaliteit.

Het gezeur over de vingerafdruk. Moet het nu wel of mag het niet. Daarover lopen rechtzaken maar ondertussen gaan de ambtenaren gewoon door met illegale praktijken aangaande het verplicht stellen van de vingerafdruk.

Zo werkt het ook met aanvragen van vergunningen voor bouw, terassen etc. Willekeur regeert.

Nou ja, dan gooien we er toch een miljoen tegen aan en strooien we met vouchers rond. Nergens zie ik onderbouwd:

- dat op basis van onderzoek is aangetoond dat opleiding nodig is

- volgens welk onderzoek is vastgesteld wat de inhoud van die cursussen moet worden,

- om hoeveel ambtenaren het gaat,

- welke cursussen er aangeboden worden,

- wat de inhoud van de cursussen zijn,

- wat de kosten voor een deelnemer zijn,

- hoe de uitvoering plaatsvindt (centraal of decentraal),

- via welke aanbesteding die cursussen aan een uitvoerder zijn toegewezen,

- hoe kundig de trainers zijn om kennis aan te brengen bij ambtenaren.



Kortom welke garantie hebben we als burgers dat het uitdelen van een miljoen aan "scholing" van ambtenaren een kwaliteitsslag gaat genereren? Of blijft het bij een lekker ontspannen dagje met hapjes en drankjes op de hei. O jah lastig hoor we moeten nog wat foldertjes/brochures meenemen en zijn weer "geschoold" om verder te kunnen met onze onzin achter de balies.
Advertentie