Advertentie
digitaal / Nieuws

DigiD wordt iets eenvoudiger

Binnenkort is de nieuwe versie van DigiD beschikbaar. Functioneel gezien verandert er niet veel, maar de omgang met (de aanvraag van) DigiD wordt wel eenvoudiger.

09 mei 2012

Vanaf 21 mei is de nieuwe versie van DigiD beschikbaar. Functioneel gezien verandert er niet veel, maar de omgang met (de aanvraag van) DigiD wordt wel eenvoudiger.

Toekomst
"Het hele systeem is opnieuw gebouwd met de huidige functionaliteit, met name om het toekomstvaster te maken. Tegelijkertijd zijn er wat cosmetische zaken meegenomen", stelt Michiel Groeneveld van DigiD-beheerder Logius. De herbouw maakt het bijvoorbeeld  mogelijk systemen 'aan de achterkant' eenvoudig op DigiD aan te sluiten. Aan de voorkant zal de gebruiker vooral opvallen dat DigiD voortaan ook de huisstijl van de Rijksoverheid gebruikt. Ook voldoet de nieuwe DigiD-site volledig aan de webrichtlijnen van de overheid, waardoor deze toegankelijker is voor mensen met een beperking. Formulieren op de site zijn volgens Logius vereenvoudigd.

Wachtwoord
Maar er zijn ook wat mogelijkheden aangegrepen om DigiD toch gebruiksvriendelijker en veiliger te maken. Het is mogelijk een nieuw wachtwoord aan te vragen zonder meteen een nieuwe DigiD aan te vragen, iets wat jaarlijks een paar honderdduizend mensen doen. "Die optie zit er eigenlijk nu ook al in, maar is een beetje verstopt." Wel is het nodig dat gebruikers daarvoor het iets hogere beveiligingsniveau met sms-authenticatie gebruiken.

SMS
Wie een DigiD met sms-functie heeft kan straks in 'Mijn DigiD' voortaan ook aangeven altijd met een sms-code te willen inloggen, ook als dat bij de gebruikte onlinedienst niet per se hoeft. Als een onbevoegde een gebruikersnaam en wachtwoord in handen krijgt, kan die persoon er niets mee, omdat er altijd om een sms-code wordt gevraagd. Wat ook verandert is dat bij de aanvraag van een nieuwe DigiD de oude pas vervalt nadat de nieuwe DigiD is geactiveerd. Dit voorkomt dat door een ongeoorloofde aanvraag iemand anders een DigiD onbruikbaar maakt.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
En maak dan meteen van de gelegenheid gebruik om de DigiD niet al na 1,5 jaar niet gebruiken te laten vervallen. Laat hem dus levenslang blijven gelden. Door het te koppelen aan de bevolkingsadministratie moet te regelen zijn dat hij pas vervcalt na overlijden.
Advertentie